NACRT SPORAZUMA: EU bi trebala dati dodatne tri milijarde eura Turskoj za migrante

EPA/OLIVIER HOSLET

Turska i Europska unija mogle bi surađivati na zaustavljanju priljeva neregularnih migranata na grčke otoke i početi preseljavati sirijske izbjeglice iz Turske u EU, a Unija bi za fond za humanitarnu pomoć i razvojne projekte za sirijske izbjeglice u Turskoj izdvojila dodatne tri milijarde, dvostruko više nego što je prvobitno planirano, prema nacrtu sporazuma koji je u ponedjeljak vidjela agencija Reuters.

EU će, prema prijedlogu sporazuma sa summita EU-Turska u Bruxellesu, potpuno evakuirati migrante s grčkih otoka i vratiti u Tursku samo one koji su stigli na otoke nakon datuma koji će se naknadno odrediti, a pokrit će i sve troškove nastale tijekom procesa readmisije.

Turska bi tako trebala primiti nazad sve neregularne migrante koji su iz te zemlje došli na grčke otoke i taj postupak readmisije će biti za privremeno razdobolje i isključivo u humanitarne svrhe. Za uzvrat, Unija bi se obvezala da potom preuzme direktno iz Turske jednog sirijskog izbjeglicu za svakog Sirijca koji readmisijom bude vraćen sa grčkih otoka u Tursku.

Turska bi trebala, u dogovoru s grčkom vladom, rasporediti primjeren broj časnika za vezu u “promatračkim jedinicama za neregularnu migraciju” na Lesbosu, Chiosu, Samosu, Lerosu i Kosu, kako bi pomogla u procesuiranju slučajeva readmisije.

Glede relokacije Sirijaca u članice EU-a, na osnovu formule “za jednog Sirijca koji je readmisijom vraćen s grčkih otoka u Tursku, jedan Sirijac će biti relociran u zemlje EU”, od Turske se očekuje učinkovita suradnja s EU-om i UNHCR-om.

Europska unija bi ubrzala isplatu pomoći za sirijske izbjeglice i odlučila o dodatnoj pomoći od 3 milijarde eura do kraja 2018.

Kako navodi Reuters, Bruxelles će usvojiti i provesti odredbu Europskog vijeća o ukidanju viznog režima za turske građane u Schengenskoj zoni, najkasnije do lipnja 2016.

Schulz: Turska traži od EU-a još 3 milijarde eura

Turska je od Europske unije zatražila još 3 milijarde eura “do 2018.”, obećavši da će zauzvrat drastično pojačati suradnju u migrantskoj krizi kako bi zaustavila priljev migranata, rekao je u ponedjeljak predsjednik Europskog parlamenta Martin Schulz.

“Taj dodatni novac će zahtijevati dodatne proračunske procedure. Europski parlament je spreman ubrzati procedure”, rekao je Schulz u prigodi susreta na vrhu EU-Turska u Bruxellesu, gdje je Ankara izrazila spremnost za prihvat velikog broja migranata, pa i sirijskih izbjeglica, koji se vraćaju.

Komentiraj