Nacrt rezolucije u UN-u: Sankcije protiv Sj. Koreje bez presedana

EPA/KCNA

Sjedinjene Države predstavile su Vijeću sigurnosti UN-a nacrt rezolucije kojom žele uvesti sankcije bez presedana Sjevernoj Koreji kako bi tu zemlju onemogućili da se  domogne bilo kakvog materijala koji može biti korišten u vojne svrhe, rekla je američka veleposlanica Samantha Power u četvrtak.

Nacrt rezolucije trebao bi značajno ojačati sankcije Pyongyangu nakon nuklearnog i raketnog pokusa koje je izveo u posljednja dva mjeseca.

Tekst poziva na obvezne inspekcije svih tereta koji ulaze u Sjevernu Koreju ili izlaze iz te zemlje.  “Prvi put u povijesti, sav teret koji ide ili dolazi iz Sjeverne Koreje bit će podvrgnut obveznoj inspekciji”, rekla je Power nakon što je predstavila tekst kolegama iz 14 zemalja VS-a.

Power je navela i potpuni embargo na konvencionalno oružje te jačanje financijskih sankcija protiv  sjevernokorejskih banaka. Sjevernokorejskim brodovima za koje bi se sumnjalo da prevoze nedopušteni teret bilo bi zabranjeno da ga iskrcaju u stranoj luci.

Nacrt rezolucije zabranjuje ili ograničava izvoz ugljena, željeza, zlata, titanija i rijetkih minerala. “Ove sankcije, ako budu usvojene, poslat će nedvosmislenu poruku režimu Demokratske Narodne Republike Koreje – svijet neće prihvatiti vaše širenje oružja, vaše će akcije imati posljedice”, rekla je Power.

Naglasila je da će nove sankcije biti veliko povećanje pritiska u odnosu na ranije, te da će ograničiti mogućnost Sjeverne Koreje da skupi novac i uveze tehnologiju potrebnu za napredak u nuklearnom i balističkom programu. Naglasila je međutim da je rezolucija pažljivo napisana kako se ne bi kažnjavao sjevernokorejski narod.

Glasovanje o rezoluciji očekuje se uskoro, dodala je Power. Ako sankcije budu usvojene i u potpunosti provedene, one će na komunistički režim učiniti puno veći pritisak od dosadašnjih rezolucija koje UN usvaja posljednjih deset godina.

Komentiraj