Nacionalov izvor: ‘Mađarska većina u Ini, kao pravim mađaronima iz hrvatske povijesti, odobrila je hrvatskim članovima bonuse za prljave rabote’

Dok je objavljena vijest da je Hrvatska izgubila u arbitraži s MOL-om u Washingtonu, u sporu zbog plinskog biznisa, te da će morati platiti skoro 235,8 milijuna dolara odštete, u hrvatskoj je javnosti gotovo nezamijećeno prošla vijest da je Europska komisija službeno objavila da je započela dubinski istraživati je li najavljeno MOL-ovo preuzimanje OMV-a u Sloveniji sukladno propisima koji na razini EU-a tretiraju takva poslovna povezivanja. Europska komisija zabrinuta je jer sumnja da bi realizacija te poslovne transakcije mogla smanjiti konkurentnost na području prodaje motornih goriva u Sloveniji.

No, ta bi afera mogla dobiti novu dimenziju utvrdi li se da su hrvatski članovi Uprave Ine prošle godine dobili unosne bonuse na plaću upravo radi toga što su izglasali tu spornu transakciju.

Naime, Uprava Ine 2021. izglasala je odluku o prepuštanju prava prvokupa dionica OMV-a Slovenija mađarskom MOL-u, a potom su izglasali da Ina u de facto mađarskom preuzimanju OMV-a Slovenija iskešira vlastitih 100 milijuna eura, čime je Ina zapravo s jednom trećinom iznosa sufinancirala MOL-ovo kompletno preuzimanje OMV-a Slovenija. Ina je time sudjelovala u operaciji kojom je MOL stekao 120 OMV-ovih benzinskih postaja u Sloveniji koje bi trebale poslovati pod brendom MOL-a. To je izravno kršenje dioničarskog ugovora između Vlade i MOL-a koji pojednostavljeno govoreći, predviđa da u zemljama u okruženju Ina ima prvenstvo u poslovnom širenju.

Odluka o zajedničkoj kupnji dionica OMV-a Slovenija s MOL-om, kojom Ina ne dobiva ništa, a MOL dobiva sve, donesena prošle godine, najprije je morala biti izglasana na Upravi Ine u kojoj, pored predsjednika Uprave Sándora Fasimona i još dva mađarska člana Uprave, sjede i troje hrvatskih članova Uprave – Niko Dalić, Barbara Dorić i Darko Markotić.

A oni su, prema dokumentu koji nosi naziv Izvješće o primicima Uprave i Nadzornog odbora za 2021. godinu, pored osnovne godišnje plaće od 936 tisuća kuna bruto, dobili i unosne bonuse.

Nacionalov izvor detaljno upućen u poslovanje Ine smatra da je isplata bonusa hrvatskim članovima zapravo bila nagrada za prljavi posao koji su odradili za MOL i to uz pokroviteljstvo hrvatske vlade te da taj posao MOL dodatno pozicionira kao najvažniju naftu kompaniju u regiji, dok Ini strateški oduzima potencijal tržišta Slovenije te je ostavlja u granicama RH i Bosne i Hercegovine.

“Niko Dalić, Barbara Dorić i Darko Markotić su članovi Uprave Ine koji su izglasali, odnosno propustili spriječiti prepuštanje prvokupa OMV-a Slovenije MOL-u i time načinili izravnu štetu Ini jer su ‘kastrirali’ potencijal Ine na regionalnim tržištima. Time su ujedno počinili štetu jednom dioničaru Ine. I onda su ti isti također izglasali da Ina plati 100 milijuna eura za kupnju 33,33 posto dionica OMV-a Slovenije, a mađarska većina u Ini, kao pravim mađaronima iz hrvatske povijesti, odobrila im je bonuse za takve prljave rabote”, rekao je Nacionalov izvor.

S obzirom na to da je u 2020. Ina zapravo bila u minusu, nije jasno na temelju čega su hrvatski članovi Uprave Ine dobili bonus upravo za 2020. koji im je isplaćen u 2021. – u godini kad su podržali odluku o tome da Ina plati 100 milijuna eura za dionice OMV-a Slovenija, kako bi MOL mogao ondje samostalno poslovati pod svojim logom i upravljati OMV-om Slovenija bez mogućnosti Ine da štiti i svoj interes u toj kombinaciji. I to iako je iz poslovnih podataka vidljivo da se tijekom 2020. smanjio i prosječni bruto godišnji primitak članova Uprave Ine.

No za taj novac hrvatski i mađarski članovi Uprave Ine dužni su raditi u interesu društva Ina, kako je to navedeno čak i u spomenutom Pravilniku. Sve suprotno tome, prema Zakonu o trgovačkim društvima, podliježe čak i kaznenoj odgovornosti.

Više pročitajte u novom broju Nacionala

 

 

Komentiraj

nacional banner
nacional banner