Dusko Jaramaz/PIXSELL

NACIONALNO VIJEĆE ZA KONKURENTNOST Pad Hrvatske na WEF-ovoj ljestvici konkurentnosti korištenja ICT-a

[quote_box_center]

  • Hrvatska ove godine bilježi pad na rang ljestvici sa 46. na 54. mjesto, što je pozicionira u srednje razvijene zemlje

[/quote_box_center]

Hrvatska se po konkurentnosti korištenja informacijskih i komunikacijskih tehnologija (ICT) nalazi ove godine na 54. poziciji od 143 zemlje, što je pad za osam mjesta u odnosu na 2014., rezultati su najnovijeg istraživanja Svjetskog gospodarskog foruma (WEF) koje je u srijedu objavilo Nacionalno vijeće za konkurentnost (NVK).

Hrvatska ove godine bilježi pad na rang ljestvici sa 46. na 54. mjesto, što je pozicionira u srednje razvijene zemlje. S prosječnom ocjenom od 4.3 na razini je prošlih godina, što pokazuje da stoji na mjestu i ne čini dovoljno u segmentu reformi, poticanju inovativnosti i informatizaciji javne uprave, navodi se u priopćenju NVK-a.

“Ne možemo biti zadovoljni ukupnim rangom Hrvatske, zabrinutost potiče negativan trend. Značajan pad na ljestvici posljedica je odsutnosti sistemskih rješenja. Ponovno moramo konstatirati da je utjecaj okruženja važan, a on se ne mijenja potrebnim reformama. Krajnje je vrijeme da djelujemo u tom pravcu, u suprotnom ćemo izgubiti korak s naprednim dijelom svijeta”, istaknuo je Ivica Mudrinić, predsjednik NVK-a.

U odnosu na prošlu godinu, Singapur, Finska, Švedska, Nizozemska, Norveška i Švicarska i dalje su vodeće zemlje svijeta po spremnosti za korištenje ICT-a. Bitniji pomak bilježi Japan koji je poboljšao svoju poziciju za šest mjesta. Hong Kong i Južna Koreja su ove godine pale s 8. na 14. poziciju odnosno s 10. na 12. poziciju.

Sve veći raskorak između zemalja

“Globalno izvješće o informacijskoj i komunikacijskoj tehnologiji 2015.” pokazuje da gospodarstva u razvoju i nastajanju ne uspijevaju iskoristiti potencijal informacijskih i komunikacijskih tehnologija (ICT) za pokretanje društvenih i gospodarskih promjena i sustići u razvoju naprednije zemlje.

U izvješću je istaknut sve veći raskorak između zemalja koje koriste internet u gospodarskom i društvenom okruženju i onih koji ne koriste potencijal ICT-a. Ovogodišnje izvješće ističe iznimno visoku korelaciju između korištenja ICT od strane pojedinaca, poduzeća te vlada i sposobnosti za jačanjem gospodarskog i društvenog utjecaja. Također naglašava važnost državnog vodstva u stvaranju dobrog regulatornog i poslovnog okruženja s konkurentnim tržištem ICT-a kao temeljnim uvjetom za sve zemlje.

Napredovanje novih tržišta u korištenju informacijskih i komunikacijskih tehnologija je razočaravajuće, navodi se u priopćenju NVK-a. Ruska Federacija je najviše rangirana zemlja od zemalja BRICS-a, i to na 41. mjestu. Slijedi je Kina (62.), koja je zadržala prošlogodišnju poziciju, dok su ostale zemlje znatno pale na ljestvici. Južna Afrika je pala za 5 pozicija i nalazi se na 75. mjestu, Brazil je 84., što je pad za 14 mjesta te Indija, koja je lošija za 6 mjesta i nalazi se na 89. poziciji.

Od zemalja središnje Europe, Slovačka (59.) je zadržala prošlogodišnju poziciju, Poljska (50.) bilježi rast za 4 pozicije, dok su Slovenija (37.) i Češka (43.) pale za jednu poziciju, a Mađarska (53.) za šest pozicija.

Komentiraj

Source:D.V./HINA