Nacionalni stožer zabranio mise na Dugom otoku, na snagu stupaju nove mjere za Zagrebačku županiju

Nacionalni stožer civilne zaštite donio je u ponedjeljak tri nove odluke o epidemiološkim mjerama u Varaždinskoj i Zagrebačkoj županiji, te općini Sali na Dugom otoku.

U petak je Stožer, između ostalih, donio odluku za Varaždinsku županiju o privremenoj obustavi rada svih ugostiteljskih objekata, uz izuzetak usluge pripreme i dostave hrane. U ponedjeljak je odluka dopunjena stavkom da se mjera ne odnosi na ugostiteljske objekte koji pružaju uslugu smještaja, a koji smiju usluživati samo goste koji u njima koriste uslugu smještaja.

Ranija odluka kojom se privremeno obustavljaju sportska natjecanja i organizirani treninzi u sportovima u kojima dolazi do fizičkog kontakta dopunjena je stavkom da se ta odluka ne primjenjuje na vrhunske sportaše u pojedinačnim sportovima i seniorske sportske ekipe koje nastupaju u najvišem rangu natjecanja.

Na prijedlog Stožera Zadarske županije uvedena je mjera obustave održavanja misa i vjerskih okupljanja u župama Sali, Zaglav, Žman i Luka. Za nadzor pridržavanja propisane mjere zadužen je stožer općine Sali. Misna slavlja obustavljena su do 15. prosinca.

U Zagrebačkoj županiji od utorka se na najviše 50 osoba ograničava broj posjetitelja na umjetničkim izvedbama i kino projekcijama, a organizatori svih javnih događaja koja su dopuštena te vlasnici ugostiteljskih objekata obvezni su provoditi pojačani nadzor pridržavanja propisanih mjera.

Obvezno je i korištenje maski u svim zatvorenim prostorima u kojima se obavljaju javne ili gospodarske djelatnosti te odvijaju manifestacije, kulturni i drugi programi te vjerska ili druga društvena okupljanja ako nije moguće održavanje distance od najmanje dva metra.

Također, na snagu stupa i zabrana posjećivanja štićenika domova za starije i nemoćne, a ni štićenici neće moći napuštati prostore pružatelja usluga smještaja osim ako je izlazak uvjetovan medicinskim razlozima. Štićenici koji se vraćaju u domove morat će izbjegavati kontakte s ostalim korisnicima 14 dana, no ta se mjera ne odnosi na odlaske u dnevnu bolnicu, hemodijalizu i specijalističko-konzilijarne preglede.

Preporučuje se i da se posjete drugim korisnicima ustanova socijalne skrbi, poput djece bez odgovarajuće roditeljske skrbi, djece s teškoćama u razvoju, žrtava obiteljskog nasilja, beskućnika ili ovisnika, smanje na najmanju moguću mjeru te da se omoguće češći kontakti s njihovim obiteljima putem neizravnih oblika komunikacije.

Dnesena je i preporuka građanima Zagrebačke županije da ne putuju izvan granica RH osim ako za to postoje neodgodivi poslovni, osobni ili neki drugi razlozi. Sve mjere za Zagrebačku županiju na snazi su do 31. prosinca.

Komentiraj