NACIONALNI STOŽER: Pod intenzivnim praćenjem 64 osobe

Nacionalni stožer civilne zaštite održao je danas poslijepodne drugu konferenciju za medije na kojoj su podijelili najnovije informacije vezane za pojavu koronavirusa u Hrvatskoj, javlja N1.

Nakon sastanka Nacionalnog kriznog stožera izjavu je dao ministar unutarnjih poslova Davor Božinović koji je rekao kako su županijskim stožerima dane upute za organizaciju i načine stavljanja u funkciju karantenskog smještaja po županijama, ako za to bude potrebe.

Što se tiče većih javnih okupljanja i njihovih zabranjivanja, dodao je kako u ovom trenutku ne postoji potreba za generalnom zabranom, međutim, treba uzeti u obzir činjenicu da uvijek može doći do promjene epidemiološke situacije te se stoga svaki događaj mora promotriti. Napoemnuo je i kako liječnici epidemiolozi koji nisu članovi županijskih stožera moraju sudjelovati u radu županijskih stožera civilne zaštite zbog ovog izvanrednog događaja, a svi župaijski stožeri se moraju upoznati s naputkom ministra zdravstva s ciljem zaštite bolesnika zbog epidemije gripe, ali i koronavirusa.

Potom je ministar zdravstva Vili Beroš kazao kako je obrađeno 87 uzoraka, trenutno se obrađuje osam, a zasad nema novih pozitivnih slučajeva koronavirusa u Hrvatskoj. Treći bliski kontakt prve zaražene osobe je među osam uzoraka čije rezultate testiranja još čekaju.

Ministar Beroš je dodao i kako će preporučiti zabrane posjeta bolnicama, no hladni pogon mora ići dalje.Ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak rekao je da su 64 osobe koje su bile u bliskom kontaktu s oboljelima pod intenzivnim praćenjem te se dva puta dnevno trebaju javiti epidemiolozima. Ako to ne učine, epidemiolozi će zvati njih i provjeravati imaju li respiratorne simptome ili povišenu tjelesnu temperaturu. Ako to bude slučaj, biti će poslani na testiranje i, ako bude potrebno, stavljeni u izolaciju.

Capak je odgovorio i na pitanje može li se virus dobiti i nakon kada se preboli.

“Na neke bolesti postoji i trajni imunitet, no nemam odgovor, ne znamo postoji li okolnost da se oporavljeni ponovno zaraze”. Dodao je i da testiranje na koronavirus može biti pozitivno i ako osoba nema nikakve simptome, ali i obratno.

“Testiranje može biti pozitivno da čovjek nema nikakve simptome. Ako je nalaz PCR-a na koronavirus pozitivan, iako osoba nema simptome, smatra se potvrđenim slučajem. Osoba može biti pozitivna da nema simptome, a može imati simptome, a da ispadne negativna. To opet ne znači da za nekoliko dana ta osoba ne može pokazati zarazu koronavirusom”:

Dodao je i kako je dezinfekcija obavljena u svim prostorima gdje su zaraženi pacijenti boravili.

Granična policija je poručila da nastavljaju s preventivnim aktivnostima koje su započeli 29. siječnja, do sada su ukupno profilirali 1068 osoba, te da će i dalje detaljno provjeravati sve osobe na ulasku u RH. Kažu i da imaju dovoljno opreme za postupanje na graničnim prijelazima. Policija koristi gumene rukavice i maske, a u slučaju da se izdvoje osobe koje trebaju dodatne mjere, koriste se zaštitni ogrtači i naočale.

Komentiraj