Nacionalni stožer: “Naše strpljenje je na kraju, ne možemo biti taoci necijepljenih”

Povodom sve većeg broja novooboljelih, Nacionalni stožer na konferenciji komentira aktualnu epidemiološku situaciju u Hrvatskoj.

“Imamo 1042 novooboljela od 10.353 testiranih. Prije tjedan dana bilo ih je 816, prije dva tjedna bilo je 596 novih”, rekao je Krunoslav Capak.

“Na karti ECDC-a sve zone su u crvenom, uzimaju se dva kriterija: udio pozitivnih u broju testiranih, incidencija je viša od 75 tako da smo ušli u crvenu boju. Po 14. dnevnoj stopi incidenciji, Hrvatska je 17. mjestu u EU, najnižu imaju Poljska i Mađarska, a najvišu Cipar i Irska”, naveo je Capak.

Beroš poslao poruku necijepljenima

Beroš je napravio mali rezime zadnjih godinu i pol.

“Sjetimo se svi trenutka kad smo željno očekivali dolazak cjepiva. Tada je bilo pitanje kad će biti razvijeno. Sjetite se kad smo hrlili i cijepili se. Nadalje, balansiranjem mjera osigurali smo ovu nevjerojatnu uspješnu sezonu. No, onda dolazi pad interesa za cijepljenje, jesen. Mogu se svi ljutiti, ali reći ću istinu: virus žrtve nalazi među necijepljenima. Cijepljeni su sigurniji, nalaze se na sunčanoj strani ulice. Ima tu mjesta i za ostale pa pozivamo još jednom necijepljene: cijepite se, pridružite nam se, imat ćemo ljepšu jesen”, rekao je.

“U crvenom smo, nepotrebno. Izlaz imamo”, rekao je.

“Onaj tko misli da ga virus neće dohvatiti, u krivu je. To se može dogoditi svima. Cijepimo se, zaštitimo živote. Dovoljan je jedan odlazak liječniku ili na mjesto gdje se cijepi. Meni je najzanimljivije, ali i nepravedno, je to što je ključ uspjeha u rukama necijepljenih. O njima ovisi hoće li naši napori pasti u vodu”, rekao je.

“Ako ne vjerujete meni, znanosti, vladi, stožeru, vjerujte matematici”, rekao je.

“Naše strpljenje je na kraju, ne možemo biti taoci necijepljenih. Sve se dovodi u pitanje, svi napori. To nije dobro”, rekao je Beroš.

O Covid-potvrdama

“Imamo sve alate”, rekao je Beroš.

“Kao što neko vrijeme najavljujemo, potpuno svjesni situacije, u zdravstvu pripremamo dvije nove mjere kojima bi se u zdravstveni sustav uvela upotreba covid-potvrde”, rekao je.

“U pripremi je nekoliko odluka”, dodao je.

O djeci i zarazi

Capak je rekao da je trenutno 865 oboljelih od 7 do 18 godina.

Beroš je upitan kako će funkcioniranje covid-potvrde u zdravstvenom sustavu.

“Činjenica je da daljnje okolnosti su te koje će odrediti redefiniranje upotrebe covid-potvrda. Tu je sad više elemenata, djelatnici, bolesnici, posjete…Ima tu još elemenata, opskrba bolnica. Mi smo krenuli od zdravstvenih djelatnika. Za pacijente već postoje propisi i to ne bismo širili u ovom trenutku”, rekao je.

“Zdravstvo kao primjer svima ostalim uvest će potvrde. Treba težiti tome da upotreba bude toliko sigurna da onda se mogu regulirati posjete bolnicama i ostalo. No, krenimo redom i vidjet ćemo što nam sve donosi sutra. Stvari se mijenjaju”, kaže.

O trećoj dozi

“Većina europskih zemalja odlučila je malo pričekati kad su saznali da je Pfizer predao EMA-i odobrenje treće doze. Mi imamo garancije neke da će EMA to napraviti najbrze što može, onda ćemo donijeti odluku”, rekao je Capak.

 

Komentiraj