Nacionalni stožer: Mijenja se rok trajanja COVID potvrda, uvode nova pravila na granici i za izolaciju i samoizolaciju

Članovi Nacionalnog stožera i epidemiolozi na sastanku su dogovorili nove epidemiološke mjere. Ministar Davor Božinović rekao je da će se Hrvatska od 1. veljače uskladiti s rješenjima vezano za pandemiju koronavirusa koja je donijela EU.

“1. veljače će se produžiti odluke koje su već na snazi, do kraja veljače. S tim da će najveću promjenu doživjeti uredba koja se tiče prelaska preko hrvatske granice, a zapravo preko granica svih članica EU. Po tome, od 1. veljače će se izdavati digitalne COVID potvrde za one koji su cijepljeni s dvije doze, nakon 14 dana od primitka druge doze se računa 270 dana, a dosad je bilo 365 dana. Kod PCR-a se ne mijenja ništa, 72 sata od testiranja. Što se tiče BAT testa, s njim će se moći preći granica ako nije prošlo više od 24 sata od datuma testiranja. Kad je u pitanju preboljenje, 180 dana od preboljenja. Od 1. veljače će i hrvatska eagencija za komercijalnu djelatnost u suradnji s HZJZ izdavati COVID potvrde s tim rokovima važenja”, rekao je Božinović.

“Postoji i nacionalna komponenta gdje države koriste COVID potvrde za određene djelatnosti. Tu smo, nakon razgovora, zaključili da ne bismo mijenjali ništa s obzirom da je trenutni sustav uhodan. Svi koji imaju ranije izdane COVID  potvrde će moći koristiti ih do onog datuma dokad im je izdano, a to je 365 dana”, dodao je.

Što se tiče drugog dijela sastanka, bio je posvećen mogućnosti skraćenja izolacije i samoizolacije s obzirom na brzinu širenja omikron varijante. Opterećuje se zdravstveni sustav, javne djelatnosti, nužne funkcije, ali o tome više Krunoslav Capak”, rekao je Davor Božinović dodajući da će se sve odluke službeno objaviti u ponedjeljak.

Krunoslav Capak je potom rekao: “Omikron uzrokuje blažu bolest, pogotovo kod cijepljenih, ali je naučio zaobilaziti sustav i zaražuje preboljele i širi se brže od drugih. Bitno je smanjenje izolacije i karantene, inkubacija traje nešto kraće nego kog prethodnih varijanti, a i bolest traje kraće i osoba je kraće zarazna. Zato razmišljamo o skraćenju karantene. Jučer je izašao dokument ECDC-a koji preporučuje da se razmotri ta mogućnost. To će biti regulirano preporukama HZJZ-a koje će se donijeti skoro, ali razmišljamo u smjeru skraćenja karantene za sve cijepljenje na sedam dana i skraćenje izolacije za bolesne s blagom ili srednje teškom bolesti na 5 dana uz uvjet da za izlazak iz izolacije 24 sata nemaju simptome i naprave brzi test. Za ostale ostaje kao i dosad.”

O testiranju učenika

“Podržali smo inicijativu Ministarstva obrazovanja. Sad je stvar tehničke izvedbe, određeno kontingent testova postoji. Po meni ne treba čekati cijelu isporuku od tri milijuna.”

,Na pitanje razmišlja li se o potpunom ukidanju covid-.potvrda Božinović je rekao: “Njihova glavna namjena je usporavanje širenja bolesti. Ovu varijantu je gotovo nemoguće zaustaviti, ali s ovim mjerama, nošenjem maski što sad posebno naglašavamo, možemo usporiti, a to j najvažnije. Ukidanje covid-potvrda u EU-u nije na stolu.”

O postotku smrtnosti u Hrvatskoj

“To je kompleksno pitanje. Imamo visoku smrtnost, ali usporedbe među zemljama i rang ljestvice bi dolazile u obzir tek onda kad bi sve zemlje imale jednake sustave bilježenja smrtnosti. Ovo je sve provizorno. Što se tiče naše visoke smrtnosti, puno je faktora koji na to utječu. Nedavno smo to analizirali, spomenut ću najbitnije – niska procijepljenost, zemlja smo koja ima staru populaciju i dominiraju osobe starije od 65, imamo visoku prisutnost rizičnih faktora za bolesti poput pušenje, pijenje alkohola itd koje dovode do toga da imamo visoku prisutnost rizika za smrtnost od korone. Po općem mortalitetu i prije korone bili smo u vrhu EU, u nekim situacijama i prvi, što je dovelo do toga da smo 24. po broju umrlih na milijun stanovnika. Najbolje što možemo napraviti je cijepiti se, iako imamo gotovo 40.000 u zadnjih mjeseca imamo reinficirane, a obolijevaju i oni s dvije doze i najviše što možemo napraviti je cijepiti se booster dozom. Vrhunac bi mogao trajati još desetak dana, dva tjedna, a onda će brojke početi padati.”

Komentiraj