NACIONALNI DAN HITNE MEDICINSKE POMOĆI: Obilježavanje i pokazna vježba u subotu u Varaždinu

Nel Pavletic/PIXSELL

Djelatnici hitne medicinske službe pokaznom će vježbom u subotu u Varaždinu obilježiti Nacionalni dan hitne medicinske službe, kojim se želi ukazati na rad, ulogu i značaj djelatnika HMS-a za očuvanje života hitnih pacijenata te njihov doprinos funkcioniranju cjelokupne zdravstvene skrbi u Hrvatskoj.

U izvanbolničkoj službi hitne medicine u Hrvatskoj djeluje 747 liječnika, 1508 medicinskih sestara i tehničara, te 999 vozača.

Po podacima Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu (HZHM) za prošlu godinu, timovi izvanbolničkog HMS-a obavili su ukupno 853.212 intervencija i pregleda, od čega 342.454 na terenu. Preostalih 510.758 pacijenata pregledano je u prostorima u kojima su smješteni izvanbolnički hitni medicinski timovi (Zavodi za hitnu medicinu), od čega čak 74 posto pregleda nije bilo hitno.

Obilježavanjem Nacionalnog dana HMS-a namjerava se informirati i senzibilizirati građane o specifičnostima te djelatnosti, te ih educirati da ispravnim pozivanjem HMS-a doprinesu boljem zdravstvenom ishodu ozlijeđene ili oboljele osobe.

Po podacima HZHM-a, od 1,5 milijuna pacijenata, koliko ih godišnje zbrine bolnički i izvanbolnički HMS, čak 80 posto pacijenata nisu hitni pacijenti, koji usporavaju brzinu rada HMS-a i dovode u opasnost živote ljudi koji imaju neko stvarno hitno stanje.

Dolazak na obilježavanje Nacionalnog dana HMS-a najavio je i ministar zdravlja Dario Nakić, koji je nedavno predstavio prijedlog reforme hitne medicine i izazvao reakcije u javnosti zbog namjere uvođenja doplate od 150 kuna za pacijente za koje se trijažom utvrdi da nisu hitni, a žele dobiti zdravstvenu uslugu.

Obilježavanje Nacionalnog dana HMS-a počet će u 10,30 sati na Starom gradu u Varaždinu pokaznom vježbom rada ekipe hitne službe na terenu i primjenom automatskog vanjskog defibrilatora, a nakon toga će se proširiti na četiri gradske lokacije – Korzo, Franjevački trg, Kapucinski trg i Stančićev trg, najavili su varaždinski župan Predrag Štromar i ravnateljica Zavoda za hitnu medicinu Varaždinske županije Jasminka Begić.

Komentiraj