Nacionalna strategija kao razvojni plan zemlje ili popis lijepih želja bez konkretnih mjera i rokova?

Vlada je objavila Nacrt prijedloga Nacionalne razvojne strategije do 2030. Strategija, uz ostalo, predviđa rast BDP-a sa 65 na 75 posto europskog prosjeka, podizanje konkurentnosti, rast izvoza, ulaganja, jačanje otpornosti na krize, zelenu i digitalnu tranziciju te ravnomjeran regionalni razvoj. Je li do 2030. ostvariva vizija konkurentne, inovativne i stabilne Hrvatske, zemlje prepoznatljiva identiteta, kulture i očuvanih resursa – kako najavljuje premijer Plenković? Ili je riječ o popisu lijepih želja bez konkretnih mjera i rokova, kako tvrde kritičari?

O svemu tome u večerašnjem Otvorenom razgovarali su ministrica regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Nataša Tramišak, predsjednik udruge Hrvatski izvoznici Darinko Bago, Anđelko Akrap, Ekonomski fakultet u Zagrebu i Mišel Jakšić iz SDP-a.

Tramišak je naglasila kako je smjer ove Vlade da se u 2030. živi bolje.

“Vizija razvoja govori o konkurentnijem i inovativnijem gospodarstvu, sigurnijoj zemlji očuvanih prirodnih resursa, jasnog i prepoznatljivog identiteta i kulture, kvalitetnijeg standarda te jednakih prilika za sve”, rekla je ministrica Tramišak.

“Ovaj nacrt je dan na savjetovanje na 30 dana kako bi javnost i sve političke stranke, znanstvene zajednice, civilne udruge, sindikati i  kako bi svi oni mogli sudjelovati u izradi dokumenta”, istaknula je ministrica Tramišak.

Jakšić je rekao kako svi žele da Hrvatska bude 2030. bude bolje, uspješnije i uređenije društvo te smatra da oko toga stvarati političke podjele ne bi bilo dobro.

Strategija koja je danas prezentirana je esejski jedan jako dobar dokument koji će potpisati svatko od nas, rekao je Jakšić.

No, Jakšić je naglasio kako smo ipak zakasnili te je pred nama planiranje operativnih planova o kojima će ovisiti koliko ćemo sredstva povući iz EU fondova te da ćemo ovdje trebati biti bolji i uspješniji ako želimo napraviti pomake.

 

Komentiraj