Američke vlasti pokušavaju u četvrtak obuzdati nasilje u gradu Charlotte, u Sjevernoj Karolini u koji su stigli vojnici Nacionalne garde kao  pojačanje zbog prosvjeda protiv policijskog ubojstva jednog crnca.

“Sada raspolažemo sredstvima zaštite infrastutura i možemo biti bitno učinkovitiji”, rekao je na konferenciji za novinare Kerr Putney, šef policije tog grada na jugoistoku SAD-a.

Više stotina dodatnih članova snaga reda pokušat će spriječiti sukobe kakvi su se odvijali prethodne dvije noći nakon čega je guverner Sjeverne Karoline proglasio izvanredno stanje.

Privedeno je 44 osoba u noći između srijede i četvrtak u gradu Charlotte, naglasio je Putney i dodao da izazivači nereda mogu u četvrtak očekivati  puno bržu policijsku reakciju.

Gradonačelnica Jennifer Roberts je ponovo pozvala na smirenje.

Lokalne vlasti razmatraju uvođenje redarstvenog sata, nakon druge noći nasilja u kojoj je jedan prosvjednik teško ranjen metkom, a dvojica policajaca su lakše ranjena.

Žrtva za koju je ranije rečeno da je mrtva, u četvrtak je bila u kritičnom stanju. U tu je osobu metak ispalio civil, a ne policajac, tvrde vlasti.  Stanje te osobe je i dalje neizvjesno.

Prosvjedi u tom gradu na istoku SAD-a započeli su u utorak navečer, nakon smrti Keitha Lamonta Scotta (43), za koju je odgovoran policajac Brentley Vinson, također crnac, u međuvremenu smijenjen s dužnosti.

Scott je bio u parkiranom automobilu i imao je oružje, tvrdi policija. Njegovi bližnji i jedan svjedok kažu da je držao knjigu a ne oružje.

Komentiraj