NACIONAL, creenshot/direktno.hr

Nacional na udaru zbog pisanja o Karamarku i UDBI

 

Orhidea Gaura Hodak, zamjenica glavnog urednika Nacionala, prošlog tjedna, u srijedu navečer, u petoj policijskoj postaji u Zagrebu prijavila je policiji pokušaj zastrašivanja, kao i sumnje da su nju i Josipa Manolića najmanje dvije osobe tajno pratile. Ona se u srijedu tijekom dana sastala s Josipom Manolićem u restoranu Mlinarica, na zagrebačkom Ksaveru.

[quote_box_center]

  • Zbog pokušaja zastrašivanja i sumnje na tajno praćenje, zamjenica glavnog urednika Nacionala podnijela je policiji prijavu
  • Sumnjive osobe fotografirale su njezin sastanak s Josipom Manolićem

[/quote_box_center]

Taj sastanak nije dogovoren dugo unaprijed, već se ona s Manolićem čula telefonski i neposredno pred sastanak dogovorila s njime gdje će se zapravo susresti. Nedugo nakon njih u restoran je stigla i osoba čije je sumnjivo ponašanje i upadljivo promatranje svih sudionika sastanka, primijetila osoba koja je također prisustvovala sastanku Orhidee Gaure Hodak i Josipa Manolića. Potom je taj čovjek otišao prema izlazu i vratio se u pratnji još jedne muške osobe. Kako su primijetili da je jedan od sudionika sastanka uočio njihovo čudno ponašanje, njih dvojica nastavila su s distance promatrati taj sastanak i kriomice su ga fotografirali.

SAMO DVA SATA POSLIJE, ta fotografija objavljena je na web portalu direktno.hr čiji je osnivač Miljenko Manjkas, današnji glavni savjetnik za medije predsjednika HDZ-a Tomislava Karamarka, koji je nakon preuzimanja te funkcije portal prebacio na odvjetničko društvo Gorana Suića. Fotografija je objavljena uz tekst pod naslovom “Krizni štab u SDP-u: Manolić na Iblerovom dogovorio napade na HDZ”.

U tekstu se navodi i sljedeće: “Manolić je tako jučer došao na Iblerov trg po novu porciju ‘usuglašenih stajališta’. Nakon sastanka s viđenijim SDP-ovcima dogovorio je i sastanak s novinarima Nacionala. Josip Manolić jučer je bio na tajnom razgovoru u SDP-u na Iblerovom trgu gdje je, kako doznaje direktno.hr, isplaniran proces daljnje difamacije HDZ-a i njegova čelnika Tomislava Karamarka. Direktno.hr je u posjedu ekskluzivne fotografije na kojoj je vidljiv Josip Manolić s Nacionalovim novinarima kako im diktira u pero na Iblerovom trgu dogovorene rečenice.” Tomislav Karamarko preuzeo je dio slične retorike u ponedjeljak navečer u Dnevniku HTV-a, rekavši da su izjave Josipa Manolića u funkciji predizborne kampanje SDP-a.

Josip Manolić demantirao je da je uopće bio na Iblerovu trgu, te da punih pet godina nije bio niti blizu Iblerovom trgu.

OBJAVLJIVANJE TE FOTOGRAFIJE UZ POTPUNO LAŽIRANI SADRŽAJ kojim se sugerira da ona prima instrukcije iz SDP-a, Orhidea Gaura Hodak doživjela je kao pokušaj zastrašivanja i ugrožavanja slobode njezina novinarskog djelovanja, što je prijavila policiji, ali i Hrvatskom novinarskom društvu.

Predsjednik HND-a Saša Leković idućeg dana potpisao je priopćenje u kojem Hrvatsko novinarsko društvo osuđuje ovaj i slične primjere medijskih optužbi novinara i drugih medija bez pružanja bilo kakvih dokaza. Leković je pozvao sve novinare i medije da se suzdrže od senzacionalističkih i krajnje neprofesionalnih i neetičkih postupaka, posebno osudivši spomenuti tekst portala direktno.hr u kojem se ne navode nikakvi dokazi za iznesene tvrdnje.

“Fotografija na kojoj su Josip Manolić i zamjenica glavnog urednika tjednika Nacional Orhidea Gaura Hodak, ne može biti dokaz nizašto osim da su njih dvoje sjedili za istim stolom i razgovarali”, stoji između ostalog u priopćenju HND-a.

Takvo reagiranje predsjednika HND-a na portalu direktno.hr doživjeli su, ni manje ni više, već kao “presude sudova iz 1945.“. Potpuno izvrćući teze, direktno.hr objavio je članak pod naslovom “HND potpuno neprofesionalno u zaštiti totalitarizma, SDP-a i Udbe”, prozvavši HND kao organizaciju koja se vodi načelom “ili mi ili oni”, a Josipa Manolića kao osumnjičenika za zločine nakon Drugog svjetskog rata.

Pritom su naveli i sljedeće: “Direktno.hr za svoje tekstove ima najmanje dva neovisna izvora te uvijek daje pravo zainteresiranoj strani na odgovor.” Ta rečenica je jako zanimljiva ako se zna da nitko iz portala direktno.hr nije ni pokušao kontaktirati Josipa Manolića ili Orhideu Gauru Hodak kako bi provjerili objavljene laži o njihovu “usuglašavanju stajališta s Iblerovog trga”. Na napad s portala direktno.hr predsjednik HND-a Saša Leković odgovorio je otvorenim pismom uredniku tog portala Nevenu Paveliću, u kojem je, između ostalog, napisao: “Vi, kao i ja, vrlo dobro znate da je tekst pod naslovom ‘HND potpuno neprofesionalno u zaštiti totalitarizma, SDP-a i Udbe’, koji ste potpisali, a na portalu direktno.hr objavljen 12. lipnja, krajnje neprofesionalan, neutemeljen i huškački.”

Krizni stab
Izmišljeni članak koji je na portalu direktno.hr osvanuo dva sata nakon sastanka Josipa Manolića sa zamjenicom glavnog urednika Orhideom Gaurom Hodak u restoranu MlinaricaFoto: screenshot/direktno.hr

O SLUČAJU NAPADA NA NOVINARKU NACIONALA pisao je i portal index.hr koji je portalu direktno.hr o tom događaju uputio i službeni upit.

“Na pitanja zašto članak nije potpisan i kako fotografija na kojoj je novinarka s Manolićem može biti ikakav dokaz da Manolić i SDP koriste Nacional za napade na HDZ, urednik portala direktno.hr Neven Pavelić nije htio odgovoriti”, stoji u članku koji potpisuje novinar indexa Ilko Ćimić.

U tom članku navodi se i sljedeće:

“Fotografija novinarke na kojoj se vidi da zapisuje riječi svog sugovornika, za svakoga bi bio dokaz da novinarka radi svoj posao. Za svakoga, osim za novinare i urednike portala direktno.hr koji su tako u fotografiji novinarke Nacionala Orhidee Gaure Hodak s Josipom Manolićem, prepoznali spregu, ni manje ni više, nego SDP-a i tjednika Nacional.” Reakciju HND-a na cijeli slučaj prenio je i Novi list, a cijeli slučaj, sasvim zasluženo, svoj epilog dobio je i na humorističnom portalu News Bar koji je objavio članak s prigodnim naslovom: “Krizni štab u News Baru: Josip Manolić u pivnici dogovorio napade na HDZ.”

Policija je također reagirala na taj slučaj. Već u četvrtak ujutro ispred redakcije Nacionala preventivno je postavljeno policijsko vozilo, a ispred ulaza u redakciju duže vrijeme patrolirali su pripadnici policije. “Zbog tragičnih događaja iz prošlosti, ništa što se događa oko Nacionala u policiji se ne prepušta slučaju”, izjavio je u razgovoru s Orhideom Gaurom Hodak jedan pripadnik policije. Sve to jasno ocrtava posljedice huškačke retorike HDZ-u bliskih medija. Ti neskriveni pokušaji zastrašivanja Nacionalovih novinara, neće utjecati na uređivačku politiku Nacionala.

Komentiraj