Evo što je Nacional još u svibnju pisao o istrazi Vinske omotnice’ europskih revizora

Policija je u četvrtak ujutro upala u kuću bivšeg ministra u Vladi Andreja Plenkovića, Tomislava Tolušića. Ured europskog tužitelja potvrdio je da su u Hrvatskoj uhićene dvije osobe zbog sumnje na subvencijske prijevare i zlouporabu položaja i ovlasti, vezano uz dva natječaja u vinskom sektoru.

Policija upala u kuću Tomislava Tolušića! Uhićen je. Oglasio se Ured europskog javnog tužitelja

Tolušić je jedan od 17 dobitnika “Vinske omotnice”, odnosno državnih poticaja za ulaganja u vinarije. Tolušić je dobio dva i pol milijuna kuna na temelju natječaja koji je objavljen 28. veljače 2020., a završio je 30. lipnja 2020. godine. Novac je odobren za njegov OPG Terra Slavonia. Radi se o bespovratnim sredstvima koja dodjeljuje Agencija za plaćanje u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju.

Upravo je Tolušić donio pravilnik kojim su regulirane te potpore dok je još bio ministar.

Revizori EK već mjesecima istražuju Tolušića

Podsjetimo, Nacional je već pisao kako su revizori Europske komisije boravili u Agenciji za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju (APPRRR) gdje su istraživali je li bilo nepravilnosti prilikom dodijele poticaja putem tzv. Vinske omotnice, a u okviru koje je više od dva milijuna kuna za svoju vinariju dobio i bivši ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić.

Nacional je koncem svibnja objavio da su revizori Europske komisije u Zagrebu tražili tražili potencijalne nepravilnosti u isplatama iz dijela fonda za vinarstvo, odakle je i bivšem ministru poljoprivrede isplaćeno 2,5 milijuna kuna.

Cijeli članak pročitajte na linku ispod:

REVIZORI EUROPSKE KOMISIJE U ZAGREBU: Meta istrage je Vinska omotnica iz koje je novac dobio i Tolušić

Komentiraj