Jedan naoko banalni slučaj uhićenja u središtu Zagreba mogao bi se uskoro prometnuti u prvorazredni politički skandal jer hrvatska policija iz nepoznatih razloga zataškava i demantira da je njemačkog državljanina Georga Lista uhitila i privela zbog sumnje u preprodaju droge.

[quote_box_center]

  • Hrvatska policija iz nepoznatih razloga zataškava i demantira da je njemačkog državljanina Georga Lista uhitila i privela zbog sumnje u preprodaju droge
  • Georg List je omalovažavao djelatnike policije, pozivao se na svoje njemačko državljanstvo, a ponajviše na svoje dobre odnose s istarskim političarem Damirom Kajinom
  • List dospio u središte pozornosti u ljeto prošle godine kada je izjavio da zbog reketa Ivana Jakovčića i IDS-a punih dvanaest godina nije uspio pokrenuti polo projekt u Motovunu

[/quote_box_center]

Lista su pripadnici policije priveli 13. rujna 2014. To se dogodilo u središtu Zagreba, na području policijske postaje u centru grada, u poslijepodnevnim satima. Policijski doušnici prijavili su da Georg List preprodaje drogu. Kada su ga uhitili, List je omalovažavao djelatnike policije. Nazivao ih je pogrdnim imenima, pozivao se na svoje njemačko državljanstvo, a ponajviše na svoje dobre odnose s istarskim političarem Damirom Kajinom. Bahatim je glasom tražio od policije da ga s Kajinom žurno povežu. Međutim, List je nakon privođenja imao pravo napraviti jedan telefonski poziv. Kada su ga policijski djelatnici na to upozorili, odlučio je kontaktirati odvjetnika Darija Čehića iz Poreča. Zbog naročito incidentne situacije, u kojoj List nije prezao ni od vrlo uvredljivih izjava na račun policije, djelatnici koji su ga uhitili vrlo su brzo o svemu informirali djelatnike policijskog nacionalnog Uskoka i dežurnog tužitelja. Lista su u međuvremenu predali pritvorskom nadzorniku. Potom je cijeli slučaj završio na stolu djelatnika policijskog nacionalnog Uskoka. Oni su trebali odlučiti što će napraviti s Listom i je li taj slučaj pripada u oblast prekršajnog ili kaznenog prava. To bi moglo upućivati na zaključak da je količina droge koju su pronašli kod Lista bila takva da se moglo tu ocjenu prepustiti diskrecijskoj procjeni djelatnika policijskog nacionalnog Uskoka.

List nije nepoznat hrvatskoj javnosti. On je dospio u središte pozornosti u ljeto prošle godine kada je izjavio da zbog reketa Ivana Jakovčića i IDS-a punih dvanaest godina nije uspio pokrenuti polo projekt u Motovunu. List je u srpnju 2014. izjavio da je u projekt vrijedan 75 milijuna eura uložio pet milijuna eura, ali da je završio u blokadi jer je odbio platiti reket Ivanu Jakovčiću. Za Hrvatsku televiziju List je izjavio da je zbog problema s realizacijom tog projekta zatražio sastanak s Jakovčićem i da mu je on tada rekao da bi trebao platiti pola milijuna eura tvrtki Branka Curića, tadašnjeg pročelnika za turizam Istarske županije. “Te su me riječi šokirale pa sam mu odgovorio kako mi takvo što ne pada na pamet jer sam već oko 300 tisuća eura platio najboljim svjetskim konzultantima za izgradnju polo igrališta i pratećih objekata”, izjavio je tada List. Nedugo nakon toga je rekao da se u Njemačkoj podvrgnuo poligrafskom testiranju kako bi naglasio da govori istinu. Podnio je i privatnu tužbu protiv Jakovčića i na temelju toga zatražio da mu se skine imunitet koji uživa kao zastupnik u Europarlamentu. Njegove tvrdnje iz ljeta 2014. javno je podržao Kajin, dugogodišnji Jakovčićev politički suradnik iz IDS-a s kojim se razišao i koji danas predvodi Istarske demokrate. Kajin je tada izjavio: “List je sustavno reketiran, bit će još stranih i domaćih zviždača koji će progovoriti što im se događalo u Istri”. S druge strane, Jakovčić je Lista tužio zbog klevete. O zahtjevu za skidanjem imuniteta Jakovčiću trebalo bi se odlučivati 9. ožujka.

Jakovčić je demantirao Listove optužbe, a u raznim medijima prenosile su se i njegove tvrdnje da je i on spreman podvrgnuti se poligrafskom testiranju. Izjavio je da se jedva čeka obračunati s Listom. Samo nekoliko tjedana nakon tih zbivanja, sredinom rujna 2014., List je uhićen u središtu Zagreba.

Vijest o tom uhićenju nakratko se pojavila na nekim internetskim portalima tek u prvoj polovici studenoga 2014. Ta je vijest potom prenesena u raznim lokalnim istarskim medijima, ali ubrzo su je više puta demantirale razne osobe. Među prvima to je učinio Listov odvjetnik Dario Čehić. On je u studenom 2014. izjavio: “Ovog smo se vikenda vidjeli i List je bio vrlo miran i uobičajeno raspoložen. Večeras smo se čuli telefonski i rekao mi je da je posljednji put u Zagrebu boravio jedno poslijepodne prije dva mjeseca te da nema ni stan u Zagrebu, ni hotelsku sobu, niti itko od njegovih bližnjih ima stan. Također, List kaže da nikad nije uhićivan niti je policija s njim razgovarala o zlouporabi droge”. U toj je izjavi istinita jedino Listova tvrdnja da je prije dva mjeseca jedno poslijepodne bio u Zagrebu, što se vremenski podudara s terminom njegova kratkotrajnog zadržavanja u policiji. Vijest o Listovu uhićenju demantirao je i Kajin. On je za istarski portal ipress.hr izjavio: “Ta osoba nije bila predmet istraživanja za drogu, niti je zatečena s drogom, izvijestio me o tome ministar Ranko Ostojić“. Ako je to točno, može se tvrditi da se Kajin iz njemu poznatih razloga o tom slučaju raspitivao u policiji, da je uspio stupiti u kontakt s ministrom unutarnjih poslova Rankom Ostojićem te da mu je ovaj ispričao da se taj događaj nije dogodio.

Nacional je koncem proteklog tjedna kontaktirao policiju kako bi provjerio ustraje li na tvrdnjama da se Listovo uhićenje i privođenje nije dogodilo. Glasnogovornica Ravnateljstva policije Jelena Bikić izjavila je u kratkom telefonskom razgovoru za Nacional da policija nema običaj komentirati takve slučajeve, ali da se sjeća da su se o tome novinari i ranije raspitivali te da hrvatska policija Lista nije privodila. To bi moglo značiti da je iz službenih policijskih evidencija o takvim zbivanjima taj događaj naprosto izbrisan.

26.09.2011.,Pazin - U sjedistu Istarske zupanije danas je Turisticka zajednica Istarske zupanije  organizirala konferenciju za tisak uoci obiljezavanja Svjetskog dana turizma (27 rujan). Denis Ivosevic, direktor TZ Istre ,zupan Ivan Jakovcic  i Branko Curic procelnik odjela za turizam Photo: Dusko Marusic/PIXSELL
LIST JE OPTUŽIO JAKOVČIĆA DA JE TRAŽIO KAKO TREBA PLATITI POLA MILIJUNA EURA TVRTKI BRANKA CURIĆA, TADAŠNJEG PROČELNIKA ZA TURIZAM ISTARSKE ŽUPANIJE Foto: Dusko Marusic/PIXSELL

Jakovčić je izjavio za Nacional da je i osobno zatražio informaciju o tome je li se to dogodilo i da je također dobio negativan odgovor. On je o tome rekao: “Nema razloga da vam ne potvrdim da sam zatražio informaciju na visokom mjestu, ali odgovor je bio da se taj slučaj nije dogodio. Dakle, nakon svega, osnovano se može sumnjati da netko politički štiti Georga Lista, ako je zaista policija izbrisala iz sustava informaciju o njegovom privođenju radi posjedovanja droge. Nevjerojatno je, ali je ipak izgleda moguće, da netko u policiji štiti sumnjivu osobu u odnosu na jednog hrvatskog europarlamentarca. Ako je to točno to je zaista skandalozno. Vjerujte mi, svašta sam doživio u ovih 25 godina u hrvatskoj politici, ali ovo bi bio presedan bez premca. Svakako ću zatražiti da se ovaj slučaj potpuno raščisti i tražit ću od svih nadležnih državnih tijela efikasno djelovanje. Pokaže li se ta informacija točnom, s tim ću upoznati i odgovarajuća europska tijela. Uostalom, poznato je da sam odlučio ići protiv tog sumnjivog poduzetnika do kraja. Kako sam odmah tužio Georga Lista nakon njegovih optužbi protiv mene, jedva čekam da o svemu odlučuje sud. Nažalost, rasprava je zakazana tek krajem ove godine i zato sam spreman odustati i od zastupničkog imuniteta u Europskom parlamentu samo da bih se čim prije suočio s njim na sudu.”

Nacional je dobio uvid u povjerljivu policijsku dokumentaciju koja otkriva da policija ne govori istinu o tom događaju. O njemu se i unutar policije vodila rasprava, nakon čega se počelo javno tvrditi da se slučaj nije dogodio. Zato se može propitivati zašto se taj slučaj nastoji zataškati.

Jakovčić je u veljači 2014. prepustio čelnu poziciju u IDS-u Borisu Miletiću. IDS je i dalje u koaliciji sa SDP-om. Početkom 2013. IDS je iz stranke izbacio Kajina jer se mimo statuta IDS-a bez suglasnosti stranke samostalno kandidirao za istarskog župana. Kajina je u tomu podržavao SDP. Jakovčić je to tih dana komentirao ovako: “Ako netko misli da je moralno kandidirati potpredsjednika jedne stranke kao svog kandidata za istarskog župana, a mi imamo potpuno drugog kandidata i drugu proceduru, onda je to zaista kraj moralnosti u ovoj zemlji. Milanović ima potpuno pravo na svoje ambicije na Istru, ali mislim da je način na koji je to napravljeno krajnje degutantan i vrlo nemoralan”. Bio je to tada vrhunac sukoba premijera Zorana Milanovića i Jakovčića, koji je trajao nekoliko mjeseci. Tijekom tog sukoba Jakovčić je izjavljivao kako ga je Milanović na razne načine pokušavao ucijeniti. Izjavio je da mu je Milanović rekao da može postati europarlamentarac na listi SDP-a samo pod uvjetom da SDP dobije mjesto gradonačelnika Pule. Ishod lokalnih izbora bio je porazan za Milanovića i njegove ambicije da u suradnji s Kajinom preotme vlast IDS-u u Istri. Jakovčić je potom uspio ući u Europarlament umjesto Nevena Mimice, koji mu je prepustio svoju poziciju jer je izabran za jednog od povjerenika unutar Europske komisije. Jakovčić je za Nacional ovako opisao svoje trenutne odnose s Milanovićem: “Poznato je da naših odnosa praktički i nema. Iako sam prije par mjeseci razgovarao s njim o Jadransko-jonskoj strategiji Europske unije jer kao glavni izvjestitelj Europskog parlamenta za tu iznimno važnu Strategiju razgovaram o tome sa svim premijerima uključenih zemalja, nas dvojica nemamo nikakvu komunikaciju. Poznato je da sam prvi pozvao na redefiniciju Plana 21 jer je za mene on bio mrtvo slovo na papiru. Imao sam vrlo velikih neugodnosti zbog toga.”

Jakovčić kaže da će predsjedništvo IDS-a odlučivati o budućoj suradnji sa SDP-om, a posredno je najavio da bi zbog sumnjivog ponašanja policije IDS mogao zatražiti i da se njegov utjecaj u budućoj koaliciji proširi na sva tijela državne vlasti. “Poznato mi je da će IDS naprosto tražiti ispunjenje predizbornih programa i dogovora u kratkom roku nakon izbora kao uvjet za novu koaliciju. U taj paket sigurno će ući i angažman IDS-a u svim bitnim državnim tijelima, u što se do sada IDS uglavnom nije miješao”, izjavio je Jakovčić.

Sve to pokazuje da bi odnosi IDS-a i SDP-a ponovo mogli doći u ozbiljnu kušnju, ali ovaj put prvenstveno zbog sumnjivog ponašanja policije. Bilo je proteklih mjeseci više pritužbi na postupanje djelatnika policijskog nacionalnog Uskoka. Uglavnom su te pritužbe plasirali oni pojedinci koji su se nalazili na meti njihova profesionalnog interesa, tvrdeći da su žrtve policijske represije jer su politički protivnici Milanovića i SDP-a. Za takve tvrdnje nisu se nudili gotovo nikakvi dokazi. Nacional je u slučaju uhićenja Georga Lista dobio uvid u dokumentaciju koja pokazuje da policija iz nepoznatih razloga pokušava sakriti da je List imao bilo kakvih problema s njima. To pak otvara prostor za propitivanje profesionalnog poštenja jednog dijela djelatnika unutar policije i policijskog nacionalnog Uskoka. Zato bi rasvjetljavanje zagonetnog zataškavanja uhićenja Georga Lista policiji trebalo biti prvorazredni profesionalni interes.

Komentiraj

Podijeli objavu
Prethodni članakLudi tulum u uredu bivšeg predsjednika
Sljedeći članakNACIONAL OTKRIVA: Vesna Pusić forsira ranije izbore zbog straha od Radimira Čačića
Berislav Jelinić je istraživački novinar sa više od dvadeset godina radnog iskustva u vodećim hrvatskim tiskanim i elektroničkim medijima. Diplomirani je kriminalist sa apsolviranim studijem novinarstva, te stečenim zvanjem EMBA nakon završene Cotrugli Business School. Radio je kao novinar i urednik u tjednicima Globus, Studio, Arena, Aktual, dnevnim novinama Jutarnji list, na OTV-u, te autorski surađivao na projektima emitiranim na HTV-u i TV Mreži, ali najveći dio profesionalnog angažmana aktivan je u Nacionalu. Početkom 2014. izdao je knjigu pod naslovom Zašto je ubijen Ivo Pukanić. Godinama je aktivan u nevladinom sektoru vezanom uz razvoj transparentnosti pravosuđa. Tijekom posljednjih pet godina aktivan je član Rotary kluba Zagreb Medvedgrad, gdje je odradio i jednogodišnji predsjednički mandat.