MAJA ŠARIĆ: ‘Načelnik Medulina pokrenuo je hajku na mene jer sam upozorila na kriminal na Kamenjaku’

Načelnika Medulina, jedne od najbogatijih općina u Hrvatskoj, bivša ravnateljica Javne ustanove Kamenjak Maja Šarić optužuje da joj je dao otkaz dok je bila na porodiljnom dopustu jer je upozorila na korupciju i favoriziranje nekih tvrtki na javnim natječajima

Samo nekoliko mjeseci prije lokalnih izbora jednu od najbogatijih hrvatskih općina, Općinu Medulin, potresa niz skandala i optužbi za korupciju u čijem je središtu nezavisni načelnik Medulina Goran Buić koji tvrdi da je riječ o pomno planiranom političkom progonu uoči lokalnih izbora. Za općinu od oko 7000 stanovnika, Medulin ima pomalo nestvaran proračun za hrvatske prilike, oko 120 milijuna kuna, a po posljednjim dostupnim podacima Instituta za javne financije, proračunski prihodi Medulina od 80 milijuna kuna u 2018. godini iznosili su koliko i proračunski prihodi 31 najsiromašnije općine u Hrvatskoj. Iako se zbog krize ove godine očekuju manji prihodi, deseci milijuna kuna u blagajni jedne od najbogatijih hrvatskih općina dovoljan su mamac za zakulisne političke igre, koje su proteklog tjedna dobile i dodatnu bizarnu notu kada je u lokalnim istarskim medijima puštena lažna vijest o uhićenju načelnika Gorana Buića. Riječ je o snimci na kojoj se čuje glas radijskog spikera koji u eter čita navodnu vijest da je “zbog sumnje u malverzacije zemljištem i pogodovanja investitorima na raznim projektima u Medulinu, priveden načelnik i nekoliko njegovih suradnika”. Korišteni su isječci vijesti Hrvatskog radija koji su kasnije spojeni u jednu vijest kako bi ispalo da je načelnik Medulina doista i uhićen. U međuvremenu su i s Hrvatskog radija potvrdili da nije riječ o autentičnoj vijesti, dok je načelnik Goran Buić potvrdio da je protiv nepoznatog počinitelja podnio kaznenu prijavu.

Puštanje lažne snimke u javnost samo je posljednji u nizu političkih obračuna u Medulinu koji traju nešto više od godinu dana, a počeli su smjenom Maje Šarić s mjesta ravnateljice Javne ustanove Kamenjak, i to u vremenu dok je ona bila na porodiljnom dopustu. Maja Šarić je za Nacional iznijela nove dokaze za koje tvrdi da otkrivaju prave razloge njene smjene za koju je i Upravni sud u Rijeci pravomoćnom presudom ustvrdio da je nezakonita. S druge strane, načelnik općine Medulin Goran Buić njene optužbe negira i tvrdi da je Maja Šarić oštetila Javnu ustanovu Kamenjak te da je potpuno legalno razriješena dužnosti ravnateljice te ustanove.

Javna ustanova Kamenjak u vlasništvu je Općine Medulin i upravlja zaštićenim područjem na samom jugu istarskog poluotoka, odnosno područjem Gornjeg i Donjeg Kamenjaka koji se nalaze u blizini Premanture. JU Kamenjak osnovana je 2004. godine i od tada se brine o tom području koje svakoga ljeta posjeti tisuće turista. Maja Šarić je na mjesto ravnateljice JU Kamenjak postavljena 2014. i kako sama kaže, prihode Kamenjaka je do kraja 2018. godine uvećala 400 posto, odnosno s 3,6 milijuna kuna u 2014. godini, na gotovo 10 milijuna kuna 2018. godine, plus 4,5 kuna prihoda od europskog projekta ORKA koji se isplaćuju kroz 2018., 2019. i 2020. godinu. No tvrdi da se istovremeno zamjerila vrhu Općine Medulin i članovima Upravnog vijeća Javne ustanove Kamenjak jer je propitivala neke ugovore s ljudima za koje vjeruje da su favorizirani od vodećih ljudi Općine Medulin te su redovito dobivali poslove na javnim natječajima iako je kvaliteta usluge koju su pružali bila upitna. Maju Šarić posebno je pogodilo to što su obračuni s njom krenuli dok je bila na porodiljnom dopustu.

 

‘Činjenica je da postoje razlozi zbog kojih su me nelegalno razriješili s dužnosti i oni će prije ili kasnije izaći u javnost. Kad će to biti i u kojem obliku, ovisi o daljnjim potezima načelnika Buića’, kaže Maja Šarić

 

“Na Kamenjak su dva ulaza te je postojala privatna inicijativa da se jedan od tih dvaju ulaza (ulaz Rupine) premjesti kako bi se vlasnicima privatnih parcela koje granične sa zaštićenim područjem omogućio nesmetani pristup i kako bi oni mogli krenuti graditi na tom području. Ja sam bila protiv toga jer Kamenjak nema nikakvog interesa da to napravi – ni financijski, a još važnije, time bi se područje dovelo u veliku opasnost od devastacije, a zaštićena Premanturska lokva koja se nalazi na tom području tim bi postupkom bila uništena. Jedan od vlasnika tih parcela je i otac predsjednika Upravnog vijeća Kamenjaka, koji je ujedno i potpredsjednik Općinskog vijeća. Predlagala sam im da odu u otkup privatnih parcela s druge strane, što njima nije odgovaralo. U prosincu 2018. završila sam na porodiljnom, negdje u veljači krenula je hajka na mene, a već u srpnju 2019. na Upravnom vijeću Kamenjaka donesena je Odluka o izmještanju rampe”, objasnila je Šarić.

Istaknula je i da je jedan od razloga njene smjene i njeno protivljenje nastavku ugovorene suradnje s tvrtkom Poretti d.o.o. koja je JU Kamenjak isporučila softversko rješenje za prodaju karata i kontrolu ulazaka vozila na zaštićeno područje, a sve kako bi se pojačala sigurnost na ulaznim punktovima. Javni natječaj za nabavu sustava naplate koji je uključivao rampe, kamere i softver raspisan je 2014. godine i taj cijeli sustav je koštao 700 tisuća kuna, od čega je na softversko rješenje otpalo 200 tisuća kuna. Maja Šarić navodi da je na natječaju pobijedila tvrtka Poretti, ali i da su se vrlo brzo pokazale manjkavosti tog sustava, na što je više puta upozorila Upravno vijeće. Napomenula je da po isteku garancije Ugovor o održavanju više nije produžen te da je Upravnom vijeću 2017. predloženo da se ide na kompletnu automatizaciju koja isključuje ljudski faktor. O tome što se dalje događalo, Maja Šarić je rekla:

“Nabavljene su i ponude u kojima je jedan aparat koštao 25 tisuća kuna, što je Upravno vijeće kategorički odbilo. Po isteku Ugovora održavanje rampi preuzela je osoba zaposlena u Ustanovi i troškovi održavanja svedeni su gotovo na nulu, osim plaće osobe koja je obavljala i druge poslove. Kad sam ja otišla na porodiljni, jedna od prvih stvari koju su napravili bila je povratak tvrtki Davora Poropata – Poretti d.o.o., obrt Poretti i Projekt Poropat – na Kamenjak. Kad sam vidjela da će to biti točka dnevnog reda na Upravnom vijeću, poslala sam svim članovima vijeća tri A4 stranice taksativno navedenih razloga zbog kojih povratak tvrtke Poretti d.o.o. nije dobra odluka, već da je ona za Kamenjak vrlo štetna. No moja su upozorenja bila uzalud jer su se pored tvrtke Poretti d.o.o. pojavile i druge tvrtke istog vlasnika i u godinu dana iz Kamenjaka su izvučene 633 tisuće kuna na ime “revitalizacije sustava”. To je ono što je vidljivo iz zapisnika s Upravnog vijeća, a tko zna koliko je još sredstava izvučeno na ime redovnog održavanja i popravaka, što su računi ispod 10.000, jer takvi računi ne idu na Vijeće pa ih nema objavljenih.”

Maja Šarić upozorila je na to da je, prema tim podacima, za revitalizaciju sustava potrošeno gotovo jednako koliko i za samu implementaciju sustava te je navela da je ove sezone u više navrata svjedočila nefunkcioniranju ulaznih sustava pa se pita u što je točno uložen taj silni novac:

“Meni je smiješno što analizu postojećeg sustava, identifikaciju slabih točki i potencijalne prijetnje utvrđuje firma koja je upravo taj sustav i prodala Kamenjaku kao vrhunski i apsolutno siguran, a sad za isti posao treba biti plaćena kroz dvije godine 633.000 kn, što ne obuhvaća redovno održavanje koje se posebno plaća. Istovremeno je napravljena i još jedna velika niša za manipulacije jer vozila više nisu vezana za sustav brojem tablice (LPR sustav) već QR kodom na ulaznici, pa tako kupite sezonsku ulaznicu za područje, ne morate ni za auto, možete za motor koja je duplo jeftinija, kopirate istu, podijelite prijateljima i svi skupa odete na more uz plaćenu jednu ulaznicu za motor.”

Sada već bivša ravnateljica Javne ustanova Kamenjak Maja Šarić na proteklim se parlamentarnim izborima kandidirala na listi demokrata Miranda Mrsića zajedno s Damirom Kajinom. PHOTO: Srecko Niketic/PIXSELL

 

Inače, Upravno vijeće JU Kamenjak je Maju Šarić smijenilo zbog navodnih malverzacija na ulaznim rampama na kojima je, po posljednjim izjavama načelnika Gorana Buića, navodno nestalo više milijuna kuna. No ona tvrdi da su te optužbe netočne i da su se pojavile tek kad su tri osobe saznale da zbog lošeg obavljanja posla više neće biti dio kadrovske strukture JU Kamenjak:

“Zanimljivo je da ni nakon više od godinu dana, nakon svih izvida, i dalje nemamo saznanja o nestalim milijunima, a u medije su tu priču pustile tri osobe od kojih je jedna lažirala dokumente na natječaju za posao i kada se vidjelo da ne može obaviti 10 posto posla za koji je primljena, pokrenuto je njezino izmještanje s Kamenjaka, dok drugim dvjema osobama po isteku sezonskih ugovora isti nisu produženi zato što sam zaprimila peticiju protiv njih potpisanu od 20-ak djelatnika koji su s njima morali odrađivati sezonu. Ako su imale ikakvih saznanja o eventualnim problemima na rampama, zbog čega su te osobe šutjele toliko vremena, njihova dužnost bila je to prijaviti u trenutku nastanka problema, a ne mjesecima nakon toga, i to bez ijednog dokaza. To je bio početak priče u kojoj je netko prepoznao priliku da se pokrene hajka na mene i time si otvori put prema zadovoljenju osobnih interesa, a na štetu Kamenjaka. Sve što se nakon toga dešavalo dio je isplaniranog scenarija od kojeg nisu odstupali unatoč argumentima i pismenim dokazima koje sam im dostavila na punih deset stranica.”

 

‘Očigledno je da se protiv mene vodi kampanja, ali s time nemam problema, samo me motivira da nastavim još ustrajnije raditi i voditi Općinu Medulin’, izjavio je načelnik Medulina Goran Buić

 

Maja Šarić napomenula je i da su cijeli server, na kojem je pohranjeno kompletno poslovanje ustanove, i računalna oprema zbog neovlaštenog ulaza u sustav bili na vještačenju koje su 2019. godine proveli policija i ovlaštene firme te da do danas nitko nije pozvan ni na kakav razgovor, dok je slična situacija u drugom općinskom poduzeću riješena u svega šest mjeseci: “Načelnik sam sebe pobija i matematika mu je loša. To se najbolje vidi na prihodima od ulaznica koji su u 2018., kad sam ja radila, bili šest tisuća kuna veći od 2019. godine. To opravdavaju time što u svibnju 2019. nisu postavili rampe. Pitanje je – zašto nisu? Opet i da su radili ne bi mogli ostvariti značajne prihode u predsezoni. To su prazna opravdanja za loše i kriminalno upravljanje. U 2019. bi s porastom broja turista od oko pet posto u odnosu na 2018., trebali od prodaje ulaznica imati još minimalno pola milijuna kuna veće prihode. U prihodima za 2019. vidljivi su prihodi od projekta ORKA za koji sam dobila sredstva iz fondova EU-a u vrijednosti 4,5 milijuna kuna. I rashodi su trebali biti niži u 2019. U godini u kojoj sam radila rashode je opteretila tužba od dva milijuna kuna za bivšu ravnateljicu. Oni orkestriraju ciljano loše upravljanje u Kamenjaku kako bi zadovoljili svoje privatne ciljeve.”

U međuvremenu je Upravni sud u Rijeci početkom rujna ove godine poništio odluku Upravnog vijeća JU Kamenjak te se Maja Šarić trebala vratiti na poziciju ravnateljice, ali umjesto da se odluka suda ispoštuje, Maja Šarić je ubrzo na sjednici Općinskog vijeća ponovno razriješena s dužnosti. Iako je u početku navedeno sedam razloga za smjenu Maje Šarić, sud u Rijeci je u konačnici raspravljao samo o trima te je sva tri – otkazivanje ugovora o radu jednom djelatniku, sporne ugovore i punomoć – eliminirao kao valjane razloge za njenu smjenu.

“Fulali su i gol i igralište. Punomoć sudac nije ni naveo, a ova dva razloga je odbio i o njima se više ne može raspravljati. Ostala tri razloga nije ni razmatrao jer nisu bila bitna i oko njih Vijeće eventualno može pokrenuti novu priču. Međutim, i sami znaju da je i to šuplja priča jer imam dokaze koji im tu priču pobijaju”, rekla je Maja Šarić.

Naglasila je kako je na sudu dokazala da druga strana nije imala potrebne dokaze i materijale na temelju kojih bi je razriješili, čime su, tvrdi, u startu pogriješili u proceduri. No usprkos odluci suda, ubrzo je sazvana nova sjednica Općinskog vijeća Medulina te je Maja Šarić ponovno razriješena s dužnosti. Ona tvrdi da neće odustati te će borbu nastaviti na sudu sve dok ne bude vraćena na posao: “Papiri su na hrpi i spremna sam na nove bitke. Kad se sve događalo, bila sam trudna. No sad se više ne moram bojati da ću izgubiti bebu, što se skoro dogodilo zahvaljujući predstavnicima Općine Medulin. Pametnija sam, jača i spremnija nego ikad. Činjenica je da postoje razlozi zbog kojih su me nelegalno razriješili s dužnosti i oni će prije ili kasnije izaći u javnost. Kad će to biti i u kojem obliku, ovisi o njihovim daljnjim potezima. Na posao se vraćam jer sam ga obavljala dobro i u javnom interesu, a ne, kako kaže načelnik, da očuvam svoju poziciju. Njemu ne odgovara da se vratim u Kamenjak jer nisam ‘poslušna’ i sigurno neću štiti nečije privatne interese.”

Načelnik općine Medulin Goran Buić kaže da je Maja Šarić razriješena s dužnosti ravnateljice JU Kamenjak sukladno zakonu i presudi suda u Rijeci. PHOTO: Dusko Marusic/PIXSELL

 

U međuvremenu je cijela priča dobila i dodatnu političku dimenziju, s obzirom na to da je Maja Šarić na parlamentarnim izborima održanima u srpnju bila na listi Demokrata Miranda Mrsića. Iz te stranke osudili su postupak načelnika Gorana Buića i tvrde da je riječ o političkom obračunu s Majom Šarić jer ona kao ravnateljica JU Kamenjak nije željela provoditi politiku zapošljavanja politički podobnih ljudi niti je odobravala da na natječajima budu izabrane tvrtke bliske načelniku Medulina:

“Buiću nije bila dovoljna odluka Upravnog suda u Rijeci te i dalje inzistira na tome da se Maja Šarić ne vrati na svoje radno mjesto. Maja Šarić je opetovano upozoravala na koruptivne radnje i time je zasmetala postojećoj političkoj nomenklaturi u Općini Medulin. Inače, Šarić je tijekom svog rada podigla prihode Kamenjaka gotovo 400 posto i dodatno sufinancirala vezane općinske tvrtke kao što su Dobrovoljno vatrogasno društvo, Dječji vrtić i Medulinska rivijera. Tim načinom potvrđuje se da se zapošljavanje u Općini Medulin i povezanim tvrtkama isključivo radi po političko-interesnom ključu koji je za ovu ekipu iznad hrvatskih zakona i sudskih odluka.”

Načelnik Općine Medulin Goran Buić za Nacional je izjavio da je rješenje o razrješenju Maje Šarić donijelo Općinsko vijeće Općine Medulin, jednoglasnom odlukom, na temelju zakona, prijedloga Upravnog vijeća JU Kamenjak i Presude Upravnog suda u Rijeci, te je dodao:

“Presudom Upravnog suda u Rijeci poništena je ranija odluka i predmet je vraćen na ponovni postupak, u kojem je Općinsko vijeće, držeći se uputa suda, donijelo odluku o razrješenju. Maja Šarić nije dobila otkaz, već je razriješena dužnosti ravnateljice JU Kamenjak, a u Rješenju Općinskog vijeća, koje ja u cijelosti podržavam, navedena je zakonska osnova odluke te su obrazložene činjenice zbog kojih je takva odluka donesena.”

Buić tvrdi i da su u tijeku izvidi Općinskog državnog odvjetništva i policije zbog sumnji na počinjenje kaznenih djela u JU Kamenjak, iako i sam priznaje da ne zna tko stoji iza tih kaznenih dijela pa samim tim ne može tvrditi ni da je odgovorna Maja Šarić.

“Je li u to vrijeme bilo počinjenja kaznenih djela i tko ih je počinio, nadam se da će utvrditi Državno odvjetništvo i sud. Očigledno je da se protiv mene vodi kampanja, ali s time nemam problema, samo me motivira da nastavim još ustrajnije raditi i voditi Općinu Medulin. Što bude više ovakvih medijskih istupa, sve će se lakše moći zaključiti tko iza svega toga stoji”, zaključio je Goran Buić.

Komentiraj