robert hranj

NAČELNIK HRANJ: “Govorimo o operaciji na Kosovu”

Gostujući u Dnevniku Nove TV, načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga Republike Hrvatske Robert Hranj otkrio je kako će izgledati obljetnica Dana Hrvatske vojske, ali i kada bi mogli biti gotovi nalazi povjerenstva o nesrećama u vojsci u kojima je živote izgubilo četvero ljudi.

“Zbog pandemije će ova obljetnica biti skromnija i jednostavnija. Neće biti većih okupljanja. Poštujemo ograničenja i neće biti aktivnosti na Jarunu, ali ipak ćemo se prisjetiti onih koji su sudjelovali i stradali u ratu”, rekao je Hranj.

“Vojska sudjeluje u nekim dobro poznatim operacijama u svijetu i bez obzira na pandemiju mi moramo uvijek biti spremni za temeljne zadaće. Što se tiče modernizacije vojske, nije se odustalo od određenih projekata modernizacije, već su se projekti samo odgodili, ukljućujući nabavu borbenih zrakoplova, brodova, helikoptera…”, dodao je.

Hranj je potom objasnio odluku o povlačenju vojske iz Afganistana.

“Donesena je odluka o povlačenju vojnika. Krajem ove rotacije prestaje naše sudjelovanje u Afganistanu. Razmišljamo i pretpostavljamo da ćemo određeni dio snaga u brojčanom smislu reinvestirati u neke druge operacije. Govorimo o operaciji na Kosovu. Tamo bi otišao neki kontingent koji bi bio veći nego ovaj sadašnji. Možda preuzmemo neku veću zadaću”, rekao je Hranj za Dnevnik Nove TV.

Hranj vjeruje da su ova financijska ograničenja što se tiče vojske kratkog vijeka, te se nada skoroj modernizaciji vojske, ali i boljem materijalnom položaju vojnika. Načelnik Glavnog stožera OSRH dotaknuo se i tragedija u kojima je živote izgubilo četvero ljudi.

“To su bile velike tragedije. Obiteljima stradalih izražavam sućut. Vojnički poziv je težak, skloni smo rizičnim situacijama. Mi se trudimo da takvih situacija bude što manje. Povjerenstva su formirana za oba događaja. Radi se na istragama. Nemojmo prejudicirati njihove nalaze. Kad budu gotove, javnost će biti upoznata s tim. Istrage ponekad mogu biti duge, trajati mjesecima, no nadam se da govorimo o mjesecima, ne o godinama”, zaključio je Hranj.

Komentiraj