Načelnik Fažane kritičare šalje “u Beograd”, oni uzvraćaju optužbama da ih napada na nacionalnoj osnovi

Nakon što je Udruga Duh stare Fažane pokrenula peticiju zbog neadekvatne protupožarne zaštite u staroj jezgri Općine Fažana, upozoravajući da je centar zakrčen terasama kafića zbog kojih interventna vozila ne mogu proći, načelnik Radomir Korać u Glasu Istre optužio je one koji stoje iza peticije da vode hajku protiv njega osobno, a da je u pozadini svega nečiji interes da ga uzdrmaju prije lokalnih izbora koji će se održati u svibnju iduće godine. Radomir Korać, koji će na tim izborima ponovno biti kandidat SDP-a, za Glas Istre je rekao: “Van je pameti da netko blati rad Općine koja spada u ljepše i uspješnije u Hrvatskoj. Važno je odmah razjasniti da ne vjerujem da iza toga stoji IDS, obzirom da s njima imamo korektan odnos i dobro surađujemo već tri i pol godine. Očito se vodi linč protiv mene osobno. Tko vodi tu igru neka ide u Beograd pa neka se tamo igra, a ne ovdje kod nas! To je čisto politikantstvo i ja to neću dozvoliti!”

Budući da je na čelu Udruge Duh stare Fažane Lidija Udovički, iz Udruge Duh stare Fažane reagirali su novim priopćenjem u kojem su naveli da je riječ o “osobnom napadu na nacionalnoj osnovi”. Međutim, predsjednica Udruge Lidija Udovički, koju je gradonačelnik prozvao i da si ona podnošenjem peticije zapravo “priprema teren za predstojeće lokalne izbore”, cijeli je slučaj komentirala uvijeno: „Osjećam da nije na meni reagirati na napad po nacionalnoj osnovi. S obzirom na to da ovaj dolazi od osobe koja je na najistaknutijoj javnoj dužnosti u našoj lokalnoj zajednici, to je napad na cijelu našu multikulturalnu i multinacionalnu zajednicu, i vrlo opasna pojava. Na institucijama, političkim strankama i građanskom društvu je da reagiraju na takvu retoriku u javnom prostoru“, poručila je putem priopćenja Lidija Udovički, predsjednica Udruge Duh stare Fažane.

Ta je udruga u dopisu prošlog tjedna ustvrdila da je kulturno povijesna jezgra Općine Fažane ugrožena od požara jer do građevina koje se nalaze u samom centru stare jezgre Općine Fažana, a koja je zaštićena kao kulturno povijesna urbanistička cjelina i kao takva upisana u registar kulturnih dobara Republike Hrvatske, nije osiguran prohodan vatrogasni pristup za prolaz vatrogasnih vozila i vozila hitne pomoći. No, gradonačelnik Radomir Korać u Glasu Istre ustrajao je na tvrdnji da je Udruga duh stare Fažane planski orkestrirala napade protiv njega i to upravo zbog predstojećih izbora. “Ugostitelji Fažane su te terase imali i prije 10, pa čak i 15 godina. Svi oni imaju važeće ugovore s Općinom. Što se nisu peticije pokretale ranije? Nije li čudno da spomenuta Udruga to radi baš sada? Gledajte, moramo ponuditi turistima nekakav sadržaj. Nećemo se valjda vraćati u kameno doba. Isto tako, ne mogu ugostiteljima braniti rad. Konačno, oni su ti koji oplemenjuju ponudu Fažane i zapošljavaju radnike”, rekao je Korać.

Cijela je situacija tim intrigantnija jer se odvija u vrijeme novog “lockdowna”, odnosno zabrane rada kafićima i restoranima koja je stupila na snagu i u Istri, unatoč protivljenju lokalnog Stožera na čelu s Dinom Kozlevcem. Lidija Udovički, međutim, tvrdi da Udrugu duh stare Fažane političke igre ne zanimaju. „Mi smo udruga građana s članovima raznih nacionalnosti, vjeroispovijesti i političkih orijentacija. Političke igre nas ne zanimaju. Imamo vrlo konkretne probleme u općini na koje skrećemo pozornost jer želimo da se nepravilnosti riješe. Nećemo nasjesti na pokušaje da se manipulacijama skrene pažnja s problema koji nas direktno pogađaju, i na koje smo otvoreno i jasno, s punim pravom, ukazali. Načelnik nije vlast, nego dužnost“, rekla je Lidija Udovički.

U priopćenju koje je poslala udruga kojoj je ona na čelu navode se i izjave općinskog vijećnika iz redova HDZ-a Marinka Gazića koji reakciju gradonačelnika Radomira Koraća, u kojoj je one koje stoje iza peticije uputio u Beograd, smatra skandaloznom i neprimjerenom. „Ovakvim izjavama jednostavno nije mjesto u medijskom prostoru i svatko tko se ne ogradi od ovakvih ispada i ne podigne glas ih prešutno podržava. Ovakav istup ne priliči nikome, posebno ne načelniku općine u regiji koja se diči sa svojim suživotom i multikulturalnošću. Poštovani načelniče, mjesto rođenja si nitko ne može birati, ali može birati mjesto gdje želi živjeti i na temelju mjesta rođenja nitko ne smije biti diskriminiran. Danas je taj napad doživjela gospođa Udovički zbog Beograda, sutra ću možda ja biti na njenom mjestu zbog rodne mi Banja Luke, a prekosutra netko treći iz Vukovara, Dalmacije“, poručio je Gazić u dopisu.

Reagirala je i predsjednica pulske podružnice Nove ljevice Mirjana Galo koja je poručila: „Općina Fažana, koja se ponosi svojim multietničkim sastavom, multikulturna je i antifašistička, primjer suživota za cijelu Hrvatsku dočekala je od strane svog načelnika da je sroza u moralno blato. Njegove riječi bile su upućene sugrađanki/sumještanki koja je uputila legitimnu kritiku na rad općinskog vijeća i načelnika Koraća – zamislite tu drskost? Sudeći po načelnikovoj reakciji čini se da ga je javno izrečena kritika na njegov način rada, samovolju, ignoranciju Općinskog vijeća i na netransparentnost u odlukama „ujela za srce”; indirektno potvrđujući da je kritika bila vrlo opravdana.“

S obzirom na to da je Korać stranački pripadnik SDP-a, Udruga dug stare Fažane tražila je komentar od predsjednika SDP-a Peđe Grbina koji nije želio komentirati izjavu Radomira Koraća, već je umjesto njega to učinio šef istarskog SDP-a Vili Bassanese koji je poručio: „Ako je svojom izjavom nekoga nenamjerno uvrijedio, siguran sam da će pojasniti što je htio reći i ispričati se.“

U međuvremenu, iz Udruge tvrde da im isprika ni objašnjenje još uvijek nisu upućeni. No, kad je u pitanju glavni problem zbog kojeg su pokrenuli peticiju, možda je puno važnije to što je gradonačelnik u intervjuu Glasu Istre zapravo rekao da su zahtjevi Udruge vezani uz osiguravanje prolaza interventnim vozilima zapravo “prilično jednostavno ostvarivi”. “Pa tko je rekao da sve to nije rješivo? Naravno da je. Zato se i čudim čemu tolika hajka. Odgovorno tvrdim da su vatrogasni putovi prohodni i da, ukoliko je to potrebno, bilo koje interventno vozilo može proći i stići gdje treba. No, isto tako, ugostiteljski objekti moraju normalno funkcionirati, kao i do sada, a ja im to ne mogu braniti. Što se peticije tiče, očito netko ne zna što će sa sobom pa igra igre”, rekao je Korać.

Komentiraj