Jonathan Raa/NurPhoto

Na zahtjev Turske u Pragu uhićen vođa sirijskih Kurda

Glavna kurdska politička stranka u Siriji objavila je u nedjelju da je jedan od njezinih čelnika uhićen u Pragu na zahtjev Turske u kojoj ga je sud proglasio krivim za pobunu.

Istaknuti kurdski političar Saleh Muslim ima “sva građanska prava” kao državljanin Sirije te je u Europu otišao na službeni put, objavila je stranka PYD a prenosi N1.

PYD je u priopćenju optužio Tursku za “traženje uhićenja pojedinaca koji nisu njezini državljani …bez pravnih opravdanja”.

Turska je prošlog mjeseca pokrenula vojnu ofenzivu na kurdsku paravojsku YPG u sjeverozapadnoj sirijskoj regiji Afrin koja se nalazi na granici s Turskom. YPG je vojno krilo PYD-a.

Muslim je nekad bio čelnik te stranke koja je ključan dio koalicije koja vlada kurdskim autonomnim dijelovima sjeverne Sirije, uključujući Afrin.

Ankara obje organizacije vidi kao produžetke ilegalnog kurdskog pokreta PKK koji desetljećima vodi bitku protiv turskih vlasti na teritoriju te države, no one tvrde kako su neovisne.

Češka policija je na svom Twitter profilu napisala kako je uhitila 67-godišnjeg muškarca u Pragu na zahtjev turskog Interpola, no nije otkrila njegovo ime.

Komentiraj