Na Vladi predstavljanje novih strožih mjera i peti krug porezne reforme

Na sjednici Vlade u četvrtak premijer Andrej Plenković predstavit će nove mjere za suzbijanje širenja koronavirusa.

Kako je najavio ministar unutarnjih poslova i voditelj Nacionalnog stožera prije nekoliko dana, uvest će se najstrože mjere u drugom valu epidemije. Naglasio je da neće biti klasičnog lockdowna kao u prvom valu, kao ni policijskog sata.

Premijer Andrej Plenković najavio je da će nove mjere trajati do pred Božić, a mogu trajati i dulje budu li to epidemiolozi tražili. Nije htio otkriti hoće li se u potpunosti zatvoriti ugostiteljski objekti.

Pred Vladom će se danas naći i paket zakonskih prijedloga iz petog kruga porezne reforme, koji će, nakon jučerašnje podrške Sabora u prvom, biti upućen u drugo saborsko čitanje. Riječ je o prijedlogu izmjena zakona o porezu na dohodak, na dobit, PDV-u te fiskalizaciji u prometu gotovinom, uz koje sada ide i prijedlog izmjena zakona o o financiranju jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave. Naime, predloženim bi se izmjenama zakona o porezu na dohodak snizile stope toga poreza s 24 na 20 posto te s 36 na 30 posto, a kako je taj porez prihod lokalnih jedinica to će za njih značiti i oko dvije milijarde kuna manji prihod.

No, iz Vlade su još ranije poručili da to neće ići na teret lokalne samouprave nego na teret državnog proračuna pa se predloženim izmjenama zakona o financiranju lokalnih jedinica predviša povećanje udjela općina i gradova te županija u raspodjeli poreza na dohodak, dok bi se iz raspodjele ukinuo udio za fiskalno izravnanje (koji sada iznosi 17 posto) i za to bi se sredstva osigurala u državnom proračunu. Vlada će u drugo saborsko čitanje poslati i paket zakona iz područja bankarstva i osiguranja depozita, kojim se ono dalje usklađuje s europskim uredbama, a odlučit će i o pokretanju izrade strategije održivog turizma.

Na dnevnom redu sjednice je i odluka o osnivanju Međuresornog povjerenstva za postupanje po zahtjevima stranih ulagača vezanim uz sporove koji proizlaze iz međunarodnih ugovora Republike Hrvatske iz područja poticanja i zaštite ulaganja.

Sjednica počinje u podne.

Komentiraj