Na Vladi najavljen novi zakon o socijalnoj skrbi

Premijer Andrej Plenković je na početku današnje sjednice Vlade još jdnom izrazio sućut obiteljima poginulih u tragičnom požaru u domu u Andraševcu.

“Riječ je o privatnom domu koji je formalno van mreže Mistarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku. Poruka ove tragedije mora bti jačanje sustaav nadzora nad svom domovima od strane ministarstva i nadležnih inspekcija”, rekoa je Plenković i najavio novi zakon o socijalnoj skrbi kojim će se omogućiti adekvatnija zaštita građana starije dobi.

“Ministrica za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku Vesna Bedeković rekla je da je zakon u finalnoj fazi, izrađuje se u koordinaciji s ostalim nadležnim tijelima i ministarstvima. U novom zakonu na jedan cjelovit i kvalitetan način oblikovat će se i riješiti pitanje nadzora nad institucijama, domovima ovakvog tipa koje pružaju smještaj starijim i nemoćnim osobama te drugim korisnicima sustava. Kada je riječ o kriterijima i minimalnim uvjetima za otvaranje obiteljskim domova izjednačit će se sa kriterijima potrebnima za osnivanje drugih domovina i institucija ovakvog tipa, pivatnim ili javnim. Zakon treba bolje reugulirati i sva ostala pitanja u sustavu socijalne skrbi, prije svega njegovatelja i roditelja njegovatelja, zajamčene minimalne naknade i osoba s invaliditetom i svih ostalih korisničkih skupina u sustavu socijalne skrbi. Inzistirat ću da zakon prođe sve potrebne procedure i dođe što prije na sjednicu Vlade, a nakon toga ide u javno savjetovanje”, poručio je Plenković.

Osvrnuo se i na trostruko ubojstvo u Splitu. “To je izazvalo strah i zabrinutost građana, ali Hrvatska je, usprkos ovome, jedna od najsigurnijih europskih zemalja. Poslali smo poruku da ne može biti anarhije i nitko ne može uzimati pravdu u svoje ruke. U skladu s tim stavom će se ponašati i policija i pravosuđe”, rekao je premijer.

Komentiraj