EPA

Ruski i ukrajinski čelnici Vladimir Putin i Petro Porošenko u ponedjeljak navečer obavili su službeni telefonski poziv oko sudbine zatvorenika, dva Rusa i ukrajinske pilotkinje, te izazvali glasine kako bi moglo doći do razmjene zatvorenika.

Ukrajina je jučer na 14 godina zatvora osudila dvojicu ruskih specijalaca Yevgenyja Yerofeyeva i Alexandera Alexandrova, zbog terorizma i uloge u ukrajinskom sukovu sa proruskim separatistima na istoku zemlje. Ruski je sud, pak, prošlog mjeseca na 22 godina zatvora osudio ukrajinsku pilotkinju Nadiyju Savchenko koja je optužena da je naredila artiljerijsku vatru u kojoj su ubijena dvojica ruskih novinara, prenosi BBC.

Odnosi Moskve i Kijeva narušeni su nakon ruske aneksije poluotoka Krima 2014. godine, te zbog ruske podrške proruskim separatistima na istoku Ukrajina. Kremlj je potvrdio da je Putin telefonski razgovarao s Porošenkom.

Dogovorili su se kako će se savchenko uskoro moći sastati s konzulom. Porošenko je ranije već predložio razmjenu dva ruska specijalca za ukrajinsku pilotkinju.

Komentiraj