Patrik Macek/PIXSELL

NA TRI DANA: Brazilski sudac zabranio WhatsApp

Brazilski sudac zabranio je u ponedjeljak na tri dana pristup aplikaciji WhatsApp svim korisnicima u najvećoj latinoameričkoj zemlji, drugi put u posljednjih pet mjeseci.

Odluka suca Marcela Maie Montalva iz države Sergipe odnosi se na pet glavnih brazilskih internetskih operatora, a na 72 sata bez pristupa WhatsAppu ostat će oko 100 milijuna korisnika diljem zemlje.

Nije poznat razlog za donošenje takve odluke zbog tajnosti sudskog procesa u saveznoj državi Sergipeu, piše Reuters. Agencija dpa navodi kako se pretpostavlja da je riječ o posljednjem pokušaju suda da prisili čelnike tvrtke WhatsApp u vlasništvu Facebooka da istražiteljima predaju chatove, među kojima su i razgovori osobe optužene za trgovinu drogom.

U priopćenju WhatsAppa stoji da je tvrtka “razočarana takvom odlukom”, nakon što je s brazilskim sudovima u potpunosti surađivala.

“Odlukom se kažnjava više od 100 milijuna korisnika čija komunikacija ovisi o našim uslugama, bilo da je riječ o poslu ili privatnim porukama, samo zato da bismo sudu predali snimke razgovora koje ne posjedujemo”, stoji u priopćenju tvrtke.

Sličnu odluku o ukidanju pristupa aplikaciji na 48 sati donio je 15. prosinca 2015. sudac iz Sao Paula.

Sudac Marcel Maia Montalvao iz savezne države Sergipe u ožujku je odredio zatvorsku kaznu za jednog od brazilskih čelnika Facebooka jer je odbio blokirati aplikaciju. Nakon toga je zatvoren, no ubrzo i pušten iz zatvora.

Komentiraj