Na sudu Trumpova revidirana uredba o imigrantima

EPA/EUGENE GARCIA

Uredba američkog predsjednika Donalda Trumpa o zabrani ulaska u SAD državljanima šest većinski muslimanskih zemalja naći će se u ponedjeljak na saveznom žalbenom sudu u Virginiji.

Sud u Richmondu trebao bi saslušati žalbu Trumpove administracije na odluku saveznog suca Theodorea Chuanga iz Marylanda od 16. ožujka.

Chuang je blokirao dio uredbe, donesene 6. ožujka, koja na 90 dana ograničava ulazak u SAD državljanima Libije, Irana, Somalije, Sudana, SIrije i Jemena.

Drugi savezni sud u Seattleu saslušat će 15. svibnja vladine dužnosnike koji su se žalili na sličnu odluku suca sa Havaja.

Trump je 6. ožujka potpisao izmijenjenu uredbu o zabrani ulaska u SAD koja se neće odnositi na iračke državljane, pošto mu je prvu verziju uredbe o imigrantima blokirao savezni sud.

Ostalih šest većinski muslimanskih zemalja, Iran, Libija, Sirija, Somalija, Sudan i Jemen ostale su na popisu i njihovi državaljani 90 dana po toj odluci neće moći ući u SAD.

Ostala je i zabrana ulaska svim izbjeglicama na 120 dana, uključujući i Sirijce kojima je ulazak u SAD ranije bio trajno zabranjen.

Prva izvršna uredba od 27. siječnja zabranjivala je ulazak u SAD državljanima sedam zemalja s muslimanskom većinom kroz 90 dana, izbjeglicama 120 dana, a sirijskim izbjeglicama trajno. U novoj se uredbi sirijske izbjeglice ne izdvajaju od ostalih.

Izazvavši kritike u cijelom svijetu i val prosvjeda u SAD-u, uredba iz siječnja suspendirana je odlukom američkog suda.

Trump međutim čitavo vrijeme snažno brani uredbu te kaže kako je ona potrebna da bi se Amerikanci zaštitili od terorista koji bi mogli ući u SAD iz jedne od zemalja na koje se odnosi zabrana

Trump se odlučio na novu verziju uredbe jer misli da će je tako lakše braniti na sudovima.

Komentiraj