Na sud stigla optužnica protiv Ivice Todorića i ostalih, spis ima 80 tisuća stranica

 

Na zagrebački Županijski sud iz Županijskog državnog odvjetništva stigla je optužnica u predmetu Agrokor. Optužnica protiv Ivice Todorića i jos 14 ljudi ima 459 stranica, a cijeli spis, koji je poslan na sud, oko 80 tisuća stranica, javlja N1.

“Sada se prvo mora odrediti sudac koji će raditi na tom predmetu, optužnica se mora dostaviti svim okrivljenicima i braniteljima koji imaju pravo odgovora u roku od mjesec dana. Kad stignu odgovori, zakazuje se sjednica Optužnog vijeća na koju se pozivaju sve stranke.

Radi s o djelima zlouporabe povjerenja u gospodarskom poslovanju, svaka točka ima štetu koja je nastupila na strani Agrokora. Nisam zbrajao iznose, ali radi se znatnim višemilijunskim iznosima”, kazao je Krešimir Devčić, glasnogovornik Zagrebačkog županijskog suda.

Rekao je kako postupak odlučivanja o optužnici u ovom slučaju može potrajati.

“Nije za očekivati da se to dogodi u roku od mjesec dana”, rekao je Devčić i dodao kako postoji i mogućnost sporazumijevanja.

Optužnica je uskoro objavljena i na stranicama Državnog odvjetništva gdje se navodi da se okrivljene tereti za štetu veću od 1,2 milijarde kuna.

Okrivljenicima se stavlja na teret protupravno postupanje da su lažno prikazivali financijski rezultate i položaj Agrokora. Osim toga, terete se da su istovremeno prikrivali potraživanja Agrokora prema Todoriću, dugovanja Agrokoraprema bankama i drugim trgovačkim društvima, kao i istovremeno lažno prikazivali iznos novčanih ekvivalenata.

Također, tereti ih da su lažno prikazivali poslovne rezultate i značajnu akumuliranu dobit iz koje je bez stvarnog temelja isplaćivana dividenda.

Todorića se pak tereti i da je nalagao plaćanje troškova uređenja nekretnine u Zagrebu, troškova kupovine odjeće, modnih dodataka, oružja, ljetovanja, zimovanja, safari putovanja te prepariranja životinja i drugih troškova koji ne predstavljaju troškove poslovanja Agrokora, u iznosu od gotovo 54 milijuna kuna.

U DORH-u navode kako su tijekom istrage ispitana 84 svjedoka, a samo troškovi vještačenja i prevođenja pribavljene poslovne dokumentacije iznosili su ukupno 11.449.304,40 kuna.

Županijsko državno odvjetništvo u Zagrebu produžilo je 17. kolovoza, za još 30 dana rok za podizanje optužnice u slučaju Agrokor, zbog složenosti istrage.

Istraga u slučaju Agrokor završila je u srpnju, nakon skoro tri godine, a Županijsko Državno odvjetništvo u Zagrebu iskoristilo je zakonsku mogućnost i produžilo rok za podnošenje optužnice za još 30 dana. Dva dana prije roka, optužnica je poslana na sud.

Zagrebačko Županijsko državno odvjetništvo je istragu protiv Ivice Todorića, njegovih sinova Ivana i Ante Todorića te 12 Agrokorovih menadžera i revizora pokrenulo još u studenome 2017. zbog nezakonitog pribavljanja više od milijardu kuna.

Zagrebačko Županijsko državno odvjetništvo je istragu protiv Ivice Todorića, njegovih sinova Ivana i Ante Todorića te 12 Agrokorovih menadžera i revizora pokrenulo još u studenome 2017. zbog nezakonitog pribavljanja više od milijardu kuna.

Uz Todorića i sinove istragom u slučaju Agrokor su obuhvaćeni i Alojzije Pandžić, Damir Kuštrak, Hrvoje Balent, Ivica Crnjac, Olivio Discordia, Marijan Alagušić, Sanja Hrstić, Mislav Galić, Tomislav Lučić, Piruška Canjuga, Ljerka Puljić i Ivica Sertić.

Svi su bili članovi uprave ili nadzornog odbora u Agrokoru, dok su Discordia i Hrstić zaposlenici revizorske kuće Baker Tilly koja je radila revizorska izvješća za Agrokor.

Istražni zatvor bio je određen jedino za Ivicu Todorića koji je nakon izručenja Hrvatskoj iz Londona sproveden u zatvor u Remetincu, da bi 20. studenoga prošle godine na slobodu izašao uz jamčevinu od 7,5 milijuna kuna i mjere opreza među kojima je i zabrana napuštanja Zagreba.

U međuvremenu Todoriću je počelo i suđenje zbog optužbi da je Agrokor oštetio za 1,25 milijuna eura zajedno s Antom Huljevom, Piruškom Canjugom i Nicole De Rossi.

SLUČAJ AGROKOR: Potvrđena prva optužnica protiv Ivice Todorića

Komentiraj