Na Splitskom ljetu premijerno izvedena predstava Kaligula/Britanik

U  splitskoj Galeriji Meštrović dramski ansambl 65. Splitskog ljeta u subotu navečer premijerno je izveo predstavu “Kaligula/Britanik” u režiji Gorana Golovka.

Riječ je o postmodernoj dramaturškoj obradi djela Alberta Camusa i Jeana Racinea. Upravo je režiser Golovko iz različitih literarnih razdoblja adaptirao dva komada koja povezuju cara Kaligulu i budućeg cara Nerona u Britaniku. Režiser Golovka je ujedno i scenograf premijerne predstave za koju je odabrao i glazbu.

Dramaturg predstave je Jasen Boko, dok obje uloge, kaligule i Britanika, glumi Nikša Arčanin.

U predstavi još glume Tajana Jovanović, Ana Marija Veselčić, Ana Gruica Uglešić, Anastasija Jankovska, Goran Marković, Marjan Nejašmić Banić, Filip Radoš, Maro Drobnić, Davor Pavić, Luka Čerjan i Matija Grabić.

Kako je Jasen Boko opisao u kazališnoj knjižici, “dva luda cara, jedan na kraju svog autodestruktivnog puta, a drugi tek u naznaci autokrata u kojeg će se u bliskoj budućnosti pretvoriti, ogledaju se jedno u drugom, a metafora ogledala i života kao igre daje snažnu metaforičku notu ovoj izvedbi.

“Naša predstava balansira na tankoj liniji koja dijeli fikciju od stvarnosti, kazališnu igre od života, a inkorporirajući poznate klasične tekstove, stvara suigru dva luda diktatora, čime nas suočava s fascinantnom snagom i repetitivnošću povijesti, ali i univerzalnošću kazališne umjetnosti”, napisao je Boko.

Ova će predstava na ovogodišnjem Splitskom ljetu igrati još tri puta.

Komentiraj