Na snagu stupio Sporazum o zabrani nuklearnog oružja, pozdravili ga UN i Papa

U petak je stupio na snagu Sporazum o zabrani nuklearnog oružja, koji međutim nisu podržale svjetske nuklearne sile.

Stupanje sporazuma na snagu pozdravili su Ujedinjeni narodi i papa Franjo. „Sporazum je važan korak prema svijetu slobodnom od nuklearnog oružja i snažan dokaz potpore multilateralnim pristupima nuklearnom razoružanju”, ocijenio je, u priopćenju, glavni tajnik UN-a Antonio Guterres.

Guterres je pohvalio „prvi multilateralni sporazum o nuklearnom razoružanju u više od dva desetljeća” i pozvao „sve države da zajedno ostvare tu ambiciju promicanja kolektivne sigurnosti”.

Sporazum je pozdravio i papa Franjo.

„Ovo je prvi zakonski obvezujući međunarodni instrument koji izričito zabranjuje to oružje, čije bi neselektivno korištenje pogodilo golem broj ljudi u kratko vrijeme i prouzročilo dugotrajnu štetu okolišu”, rekao je Papa, tijekom opće audijencije u srijedu.

„Snažno potičem sve države i sve ljude da odlučno rade na promicanju uvjeta za svijet bez nuklearnog oružja, pridonoseći miru i multilateralnoj suradnji koji su danas jako potrebni čovječanstvu”.

Do kraja listopada sporazum je ratificiralo 50 zemalja. Usvojile su ga 122 zemlje na Općoj skupštini UN-a 2017.

Šezdeset i devet zemalja nije glasalo o sporazumu, među kojima svih devet zemalja koje posjeduju nuklearno oružje.

Devedeset posto nuklearnog oružja u posjedu je SAD-a i Rusije. Ostale nuklearne sile su Kina, Francuska, Britanija, Indija, Pakistan, Izrael i Sjeverna Koreja.

Komentiraj