Deveto izdanje Sarajevo Business Foruma ove godine je zabilježilo najveće brojke do sada, u svim programskim i organizacijskim segmentima. Forum je ugostio 1 800 sudionika iz 50 zemalja širom svijeta, predstavljeno je 250 projekata i održano 365 različitih business-to-business sastanaka.

Ove godine, na jednoj od vodećih poslovno-investicijskih konferencija jugoistočne Europe,  zabilježen je i rekordan broj novinara, ukupno je akreditiran 371 predstavnik medija.

“Zadovoljstvo mi je što smo ovim SBF-om uspjeli poslati poruku da diljem regije jedni na druge gledamo kao na priliku, a ne kao bilo što drugo. Sljedeće godine, za jubilarno deseto izdanje, pred nama kao organizatorima bit će veliki izazov. Povećati ove brojke za barem 30%. Za umrežavanje je potreban kontinuitet i mi ćemo i iduće godine biti na raspolaganju kako bismo zajedno tragali za investicijskim prilikama“, izjavio je Amer Bukvić, direktor BBI banke.

“Grad Sarajevo spreman je biti partner svima koji se ovdje odluče investirati“, poručio je Abdulah Skaka, gradonačelnik Sarajeva.

“Novac čeka biti dio globalnih ulaganja. Novac nema gdje drugdje, nego u manje razvijene zemlje“, mišljenja je Vedrana Likan, partnerica i izvršna direktorica Colliers Internationala za Hrvatsku, Sloveniju i Bosnu i Hercegovinu.

“Sarajevo doživljava turistički procvat”, naglasio je Skaka. Uz stalni rast broja turista, hotelska popunjenost u gradu veća je od 80%. Prema podacima Svjetske turističke organizacije, BiH se nalazi u samom vrhu ljestvice po porastu broja turista, dok je prema stopi turističkog rasta jugoistočna Europa jedna od top 10 turističkih destinacija u svijetu.

“U turizmu strojevi ne mogu zamijeniti ljude, a više zemalja u regiji povezivanjem stjeću kvalitetniju perspektivu razvoja. I tu ne mislim samo na ekonomske prednosti, već i povezivanje među zemljama na prijateljskom nivou pri čemu je kulturna razmjena značajna“, rekao je Takahiko Makino, savjetnik za regionalni turizam u Japanskoj agenciji za međunarodnu saradnju – JICA.

“Ovo je moje drugo sudjelovanje na Sarajevo Business Forumu u ulozi predsjednika IDB grupe. Vrlo dobra organizacija govori mi kako je ovaj Forum postao najznačajniji poslovni događaj u regiji. Obećavajuća klima za ulaganje, razvijeno zakonodavstvo i povoljni porezni režimi u skladu s globalnim poslovnim praksama uvjeti su napretka“, izjavio je dr. Bandar M.H. Hajjar, predsjednik Grupe Islamske razvojne banke (IDB). Podsjetio je kako je “uloga privatnog sektora ključna u postizanju održivog socio-ekonomskog razvoja zemalja u razvoju”.

Istaknimo kako su prvog dana Foruma, u zgradi Parlamenta BiH, u šest kategorija dodijeljene nagrade ‘Sarajevo Business Bridge Awards’.

Tako je u kategoriji ‘New Business of the Year’ pobjednik Networks Sarajevo (BiH), nagrada ‘Business of the Year’ dodijeljena je aerodromu Nikola Tesla, a nagradu ‘Entrepreneur of the Year’ preuzela je Snježana Kopruner, direktorica GS Machinery Factory.

Nagrada ‘Youth Employer of the Year’ dodijeljena je Fondaciji Mozaik, nagradu ‘Social Impact Award’ primila je Porto Montenegro-Adriatic Marinas, a za inovatora godine izabrana je Bamcard Sarajevo s aplikacijom Kviko.

Komentiraj