HINA/ Mladen VOLARIĆ

Na sajamu Agro Arca oko 130 inovacija

Na Međunarodnom sajmu inovacija u poljoprivredi, prehrambenoj industriji i poljoprivrednoj mehanizaciji “Agro Arca 2019”, koji se od 25. do 27. travnja održava u Karlovcu, predstavlja se oko 130 inovacija gotovo 300 autora iz osam zemalja.
Manifestaciju je u četvrtak u karlovačkom Domu Oružanih snaga Republike Hrvatske “Zrinski” otvorio ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta Darko Horvat, koji je tom prigodom istaknuo kako želi da se mnoge od prikazanih inovacija komercijaliziraju. Inovacije počivaju na entuzijazmu, a poduzetništvo na brojkama, financijskom uspjehu, naglasio je.
Podsjetio je da je pokrenuta Hrvatska inovacijska mreža, koja je prilika da se “kroz inovatorski potencijal pokrenu četiri I – industrija, investicije, inovacije i izvoz – pa da se više iz Hrvatske ne izvoze mladi školovani ljudi nego inovativni proizvodi”.
U Hrvatskoj inovacijskoj mreži već je sada dvjestotinjak kompanija, osnovano je pet inovacijskih vijeća u kojima je 70 posto članova iz realnoga privatnog sektora, 20 posto iz akademske zajednice i 10 posto službenika i dužnosnika, rekao je Horvat, koji smatra da je taj model “jamstvo za dobre rezultate”.
Po njegovim riječima, “na stolu” inovacijske mreže već je mnogo projekta, a njihova je vrijednost oko 5,5 milijarda kuna.
Ministar Horvat također je istaknuo da je za Strategiju pametne specijalizacije osigurano 760 milijuna kuna, a kada se tomu dodaju i drugi programi, do kraja srpnja za projekte iz Hrvatske inovacijske mreže bit će na raspolaganju 1,6 milijarda kuna. Slijede natječaji, a projekte koji na njih pristignu ocjenjivat će stručnjaci iz realnog sektora, najavio je Horvat i pozvao inovatore da u tomu pronađu svoj interes.
Predsjednik Udruge inovatora Hrvatske Ivan Bračić poručio je da je poljoprivreda strateška grana proizvodnje te da se od ulaganja u napredak ne smije odustati.
Na 11. sajmu Agro Arca je 129 izložaka iz Hrvatske, BiH, Slovenije, Srbije, Sjeverne Makedonije, Rumunjske, Italije i Irana i svi oni znače “neki pomak u unaprjeđenju proizvodnje, procesima, novim proizvodima i njihovim poboljšanjima”, rekao je Bračić, koji vjeruje da će i ovogodišnja manifestacija iznjedriti pokoji proizvod koji će se potvrditi na tržištu.
I ove se godine na tom sajmu predstavljaju mnogi noviteti i inovacije u poljoprivredi, prehrambenoj industriji i poljoprivrednoj mehanizaciji.

Komentiraj