epa05420810 A handout photo made available by Syrian Arab News Agency (SANA) shows Syrian President Bashar Assad during a meeting with members of the newly-formed Cabinet following the swearing-in ceremony in Damascus, Syria, 11 July 2016. The new government brought in a new economic team, while most of the main ministers retain their portfolios, including the foreign, defense and interior ministers. EPA/SANA HANDOUT HANDOUT EDITORIAL USE ONLY/NO SALES

Nakon savezničkih udara u Siriji, na Rusiji je da izvrši pritisak na svojeg saveznika Bašara al-Asada radi pronalaženja izlaza iz političke krize, po francuskom ministru vanjskih poslova Jean-Yvesu Le Drianu.

“Treba se nadati da Rusija sada razumije da se nakon vojnog odgovora moramo založiti za politički proces u Siriji koji bi omogućio izlazak iz krize. Francuska stoji na raspolaganju”, izjavio je on u razgovoru za dnevnik Journal du dimanche.

“Samo što danas taj proces blokira Bašar al-Asad. Na Rusiji je da izvrši pritisak na njega”, dodao je on.

Po njemu, prva neophodna etapa je “početi primirjem koje bi se ovog puta poštivalo, kao što zahtijevaju rezolucije Vijeća sigurnosti” UN-a.

Francuska smatra da udari savezničkih snaga izvedeni u subotu ujutro na vojne ciljeve u Siriji moraju omogućiti obnovu procesa pregovaranja u okviru UN-a, dok se režim sprema za vojnu pobjedu a razni diplomatski pregovori paralizirani.

Komentiraj