Na riječkom području uhićeno osam pripadnika zločinačkog udruženja, krijumčarili su migrante

 

Policijski službenici Policijske uprave primorsko-goranske, Službe organiziranog kriminaliteta i drugih ustrojstvenih jedinica, u suradnji s Policijskim nacionalnim uredom za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta Ravnateljstva policije, Policijskom upravom Koper te u koordinaciji s Uredom za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta Odsjek u Rijeci, proveli su kriminalističko istraživanje nad sedam osoba s riječkog i jednom osobom s dubrovačkog područja zbog osnova sumnje u počinjenje kaznenih djela „Zločinačko udruženje“, „Počinjenje kaznenog djela u sastavu zločinačkog udruženja“ i „Protuzakonito ulaženje, kretanje i boravak u Republici Hrvatskoj, drugoj državi članici Europske unije ili potpisnici Šengenskog sporazuma“, izvijestili su u petak iz policije.

Policija je tijekom četvrtka uhitila osam osumnjičenih osoba te podnijela kaznenu prijave Uredu za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta, a temeljem naloga Županijskog suda u Rijeci, provedene su dokazne radnje pretraga osoba, pretraga domova i drugih prostorija, pretraga poslovnih prostora i pretraga vozila.

Kako se navodi u priopćenju, sumnja se da su 44-godišnjak i 30-godišnjak u vremenskom periodu od 30. srpnja 2018. do 4. rujna 2020. godine na širem području Hrvatske povezali u zajedničko djelovanje 32-,36-, 25- i 39-godišnjaka te 32-i 19-godišnjakinju radi nezakonitog prijevoza i transfera stranih državljana koji ne udovoljavaju uvjetima za ulazak i boravak u zemljama Europske unije ili potpisnicama Šengenskog sporazuma preko teritorija Hrvatske i međunarodnih granica s Bosnom i Hercegovinom i Slovenijom.

Pritom su 44-godišnjak i 30-godišnjak sa zasad nepoznatim osobama iz inozemstva dogovarali prihvat spomenutih stranih državljana na graničnoj crti između Bosne i Hercegovine i Hrvatske, većinom na području Karlovačke, Ličko-senjske i Primorsko-goranske županije te njihov transport kroz područje Hrvatske i prebacivanje u Sloveniju, a za iznos od najmanje 2.000 eura po osobi od državne granice Bosne i Hercegovine i Hrvatske dalje u Sloveniju.

Strane su državljane, sukladno postignutim dogovorima, osobnim vozilima preuzimali na lokacijama u neposrednoj blizini granične crte Hrvatske s Bosnom i Hercegovinom te ih transferirali na područje Primorsko-goranske županije, šire područje Bakra. Tamo su ih kraće vrijeme smještali na različitim, unaprijed dogovorenim lokacijama, a potom ih istog ili sljedećeg dana prevozili dalje s ciljem da im omoguće izaći iz Hrvatske na područje Slovenije izbjegavajući graničnu kontrolu.

Time su svi zajedno omogućili i pomogli u nezakonitom prijevozu i transferu najmanje 129 stranih državljana koji ne udovoljavaju uvjetima za ulazak i boravak u zemljama Europske unije ili potpisnicama Šengenskog sporazuma.

Za prijevoz i transfer 44 i 30-godišnjak su za organiziranje ture naplaćivali najmanje 2.000 eura po prevezenoj osobi i dodatnih 300 eura za prijevoz svakog komada prtljage koju bi osoba imala sa sobom. Novac su naknadno dijelili između sebe, a od dijela tog iznosa za obavljeni posao isplaćivali ostale pripadnike zločinačkog udruženja, čime su svi zajedno stekli financijsku korist od ukupno najmanje 2.200.000,00 kuna (296.700 eura).

Komentiraj