Na riječkom 14. Vrisku od 12. do 19. rujna više od 40 događanja

Na 14. riječkom sajmu knjiga i festivalu autora – Vrisak, od 12. do 19. rujna bit će više od 40 događanja, na kojima će sudjelovati 60 do 70 pisaca i kritičara, najavio je u ponedjeljak na konferenciji za novinstvo direktor Drago Glamuzina.

Od tih događanja, samo dva će biti online, a sva ostala su uživo, uz prijenos uživo na internetu.  Program se održava u dvorani Exportdrva, gdje je dovoljno prostora za održavanje razmaka među publikom.

Otvorenje je 12 rujna u Pomorskom i povijesnom muzeju Hrvatskog primorja, uz dodjelu V.B.Z.-ove nagrade za najbolji neobjavljeni roman, najavio je Glamuzina.

Naglasak ovogodišnjeg programa je na poeziji, pod motom “Rijeka poezije”. “U ovom vremenu zagušenom novim medijima, u predapokaliptičnom okruženju, svijetu punom izazova, poezija ima ključ za rješavanje barem dijela problema”, rekao je Glamuzina.

Središnji gost festivala je Abdellatif Laabi, marokanskog podrijetla, jedan od najvažnijih europskih pjesnika danas, dobitnik više uglednih nagrada, dodao je. Poezija će se predstaviti i u autobusima riječkoga gradskog prijevoznika Autotrolej, pod nazivom Poezija u pokretu.

Glamuzina je istaknuo i program Balkan express, u kojem će gostovati desetak pisaca iz zemalja hrvatskog okružja. Predstavit će se i nova djela hrvatskih književnika, poput Zorana Ferića, Ivane Bodrožić, Tatjane Gromače, Ivice Đikića ili Zorana Žmirića.

Novost Vriska je program namijenjen djeci koji će se odvijati u Dječjoj kući u art-kvartu Benčić, s interaktivnim radionicama i predstavljanjima izdanja za djecu.

Komentiraj