Vladajuća Ujedinjena Rusija vodi na izborima za svih 16 guvernera održanima u nedjelju, pokazali su privremeni rezultati koje prenosi novinska agencija Interfax.

Očekivalo se da stranka povezana s predsjednikom Vladimirom Putinom ostvari premoćnu pobjedu na ovim izborima, nakon što je isto postigla prošle godine na parlamentarnim izborima.

Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov kazao je da izborni rezultati pokazuju povjerenje i potporu Rusa Putinu..

Komunistička partija koja u nekim regijama još uživa potporu i populistička Liberalna demokratska stranka trebale bi zauzeti drugo i treće mjesto po osvojenim glasovima.

“Malo je vjerojatno, no čak i ako pripadnik druge stranke pobijedi na izborima za guvernera… on ili ona sigurno se neće pobuniti protiv službene politike i nastojat će surađivati sa središnjom vlasti koja nadzire financijske tokove i određuje fiskalnu politiku”, kazao je u nedjelju ruski politički analitičar Nabi Abdulajev iz konzultantske tvrtke Control Risks Group.

Kandidati su za sudjelovanje na izborima za guvernere trebali suglasnost određenog broja visoko pozicioniranih lokalnih dužnosnika, ovisno o regiji. Taj ‘filter’ uveden izmjenama izbornog zakona 2012.  predstavlja nepremostivu prepreku za mnoge oporbene političare.

Gradonačelnik četvrtog najvećeg ruskog grada Jekaterinburga Jevgenij Rojzman nije uspio prikupiti suglasnosti za kandidaturu pa je zajedno s oporbenim prvakom Aleksejom Navalnim pozvao na bojkot nedjeljnih izbora.

Komentiraj