NA PUTU PREMA EU: U Srbiju u posljednja 24 sata stiglo preko 6.000 izbjeglica

Broj migranata koji prolaze kroz Srbiju se ne smanjuje, a u četvrtak od ponoći pa do kasno navečer u Preševo, na jugu zemlje, stiglo je oko 6.000 izbjeglica, dok iz Grčke preko Makedonije pristižu nove skupine ljudi, izvijestila je u petak Radio-televizija Srbije.

Preševo je rekorder po broju dosad pristiglih migranata u Srbiju, tijekom četvrtka registrirano ih je više od 6.000, a prema izjavama djelatnika Crvenog križa u Preševu očekuju se nove skupine. Sve službe u prihvatnom centru rade bez pauze jer izbjeglice žele čim prije nastaviti putovanje zbog straha od zatvaranja hrvatsko-slovenske granice, navodi RTS.

Do prihvatnog centra u Preševu izbjeglice iz Makedonije stižu preko Miratovačkog polja, uz makedonsku granicu, gde je ljetos također formiran privremeni kamp sa šatorima za smještaj i pružanje prve pomoći.

Prema podacima Crvenog križa u Preševu, od početka migrantske krize do danas ova je organizacija podijelila hranu i odjeću za više od 200.000 muškaraca, žena i djece iz Sirije, Iraka, Afganista, te drugih bliskoistočnih država.

“Pomoć je podijeljena migrantima koji su to tražili, a svaki od njih se potpisao imenom i prezimenom”, izjavio je koordinator lokalnog Crvenog križa Ali Ahmeti.

Među migrantima koji su od početka godine ušli u Srbiju bilo je oko 28.000 djece.

Srbijanski ministar rada i socijalne skrbi Aleksandar Vulin najavio je da će Europska unija namijeniti Srbiji veću novčanu pomoć za zbrinjavanje izbjeglica. Vulin je, nakon sastanka s europskim dužnosnicima o migrantskoj krizi, rekao kako Europska komisija vjeruje da će planirana novčana pomoć pridonijeti da se migrantska kriza manje osjeti u svakodnevnom životu.

Vulin je kazao da će prihvatni centri za izbjeglice “po pravilu biti vojni objekti, napušteni hoteli ili smještajni kapaciteti i dječja odmarališta koja se više ne koriste, omladinski kampovi”, te da je riječ o objektima koji se nalaze duž same rute i izvan naselja.

Među ostalim, kako je ranije najavljeno, bit će preuređen nekadašnji motel u Adaševcima, uz autocestu Beograd-Zagreb te jedna bivša vojarna u Somboru.

Izbjeglice u Srbiju ulaze i preko srbijansko-bugarske granice, na području četiri općine, Dimitrovgrada, Negotina, Bosilegrada i Zaječara, ali je to u usporedbi s rutom Grčka-Makedonija-Srbija znatno manji broj ljudi.

Predstavnik UNHCR-a za Srbiju Hans Fridrih Schoder izjavio je početkom studenog da bi od oko 100 milijuna dolara pomoći, koja je zatražena od donatora za zemlje Balkana na migrantskoj ruti, četvrtina tog novca trebala pripasti Srbiji kako bi se mogli izgraditi privremeni smještajni kapaciteti i osigurati pomoć tijekom zimskih mjeseci.

Komentiraj