Na pulskom Sajmu knjige Varužan Vosganjan predstavio ‘Knjigu šapata’

foto HINA/ Daniel SPONZA/ es

U sklopu glavnog programa 23. Sajma knjige u Istri pod nazivom “Intime”, u četvrtak navečer je u pulskom Domu hrvatskih branitelja  gostovao pisac, političar i ekonomist armenskog podrijetla Varužan Vosganjan, koji je u razgovoru s glavnim urednikom svojeg hrvatskog nakladnika Sandorfa, Ivanom Sršenom  predstavio” Knjigu šapata”.

Za djelo “Knjiga šapata”, koje je prevedeno na više od 20  jezika, autor Vosganjan dobio je nekoliko nagrada, uključujući i književnu nagradu “Angelus”. Govoreći o autoru osam knjiga poezije i proze  Sršen je rekao kako je on bio i ministar u dvije rumunjske Vlade,  ministar ekonomije i financija od 2006. do 2008. godine te ministar ekonomije i trgovine od 2013. do 2013. godine.

“Knjiga je emotivno napisana, riječ je o vrlo kvalitetnom djelu. U ovom slučaju radi se o povijesnom romanu koji predstavlja i dio sadašnjosti jer koliko god knjiga zadire u problem I. svjetskog rata toliko obuhvaća i razdoblje od kraja 19. stoljeća  do danas” ,  rekao je Sršen.

Istaknuvši kako se u romanu govori o oprostu, osveti  i zaboravu, Varužan Vosganjan  je rekao  da on pripada narodu koji može biti i armenski i rumunjski te je stoga poručio kako “narod koji ima neizlječivih trauma, ne može  zaboraviti prošlost”.

Može li dobar pisac biti i dobar političar, prosudite sami” – kratko je poručio Vosganjan koji je u bogatoj karijeri bio i predsjednik Udruženja Armenaca u Rumunjskoj te prvi potpredsjednik rumunsjkog društva pisaca.

Sajam knjige u Istri traje do 10. prosinca.

Komentiraj