Na prvoj Euroviziji 1956. sudjelovalo je samo sedam zemalja, pobijedila je Švicarska

Dana 24. svibnja 1956. godine održano je prvo natjecanje za pjesmu Eurovizije. Europa se tada jaoš uvijek oporavljala od posljedica Drugog svjetskog rata pa su organizatori željeli izmisliti program koji će biti zabavan i koji će okupiti Europljane oko istog cilja. Kao uzor za natjecanje korišten je poznati glazbeni festival iz San Rema. U to doba bio je pothvat organizirati televizijski prijenos koji će se istovremeno prikazivati u mnogim državama Europe, jer još nije bilo satelitske televizije, pa je korištena isključivo zemaljska TV mreža.

Budući da je mali broj Europljana u to vrijeme uopće posjedovao televizor, većina ih je slušala natjecanje na radiju. Mjesto održavanja prvog eurovizijskog natjecanja bio je švicarski grad Lugano, nedaleko od talijanske granice, smješten na istoimenom jezeru. Na prvom natjecanju sudjelovalo je samo sedam zemalja (Zapadna Njemačka, Francuska, Italija, Švicarska i zemlje Beneluxa).

Na tom prvom natjecanju svaka od sedam zemalja nastupala je s dvije pjesme, što je ukinuto već sljedeće godine, a smjeli su nastupati jedino samostalni glazbenici, a ne i grupe. Pobijedila je Švicarska s pjesmom Refrain u izvedbi pjevačice Lys Assia. Na prvom Eurosongu nisu objavljivani bodovi za svaku zemlju kao danas, nego je samo proglašena pobjednica. Lys Assia za prvo mjesto nije dobila nikakvu nagradu.

Komentiraj