Na prosvjedu protiv Visokog predstavnika u Sarajevu tek nekoliko desetaka ljudi

Nekoliko desetaka građana okupilo se u srijedu na prosvjedu ispred zgrade Visokog predstavnika u Sarajevu, zahtijevajući da Christian Schmidt odustane od najavljene promjene Izbornog zakona BiH, javio je N1.

“Građanska” je jeda od natpisa na transparentima koje su nosili prosvjednici. Zauzimaju se, naime, za “građansku” državu, i suprotstavljaju konceptu konstitutivnih naroda, koji zagovaraju stranke okupljene oko Hrvatskog narodnog sabora.

Prošli prosvjedi održani su 27. srpnja, kada su se okupile tisuće ljudi, ali i političke stranke koje su izrazile neslaganje s nametanjem izmjena Izbornog zakona od visokog predstavnika koje bi dodatno podijelile BiH i njene građane. Prosvjedi su trajali tri dana.

Visoki predstavnik nametnuo je samo “tehničke izmjene” Izbornog zakona, a strankama je dao šest tjedana da se dogovore o sadržajnim izmjenama. Proteklih tjedana održane su široke političke konzultacije, ali dogovor nije postignut.

Ni na sjednici Upravnog odbora Vijeća za provedbu mira, tijela koje nadzire provedbu Daytonskog sporazuma, održanoj 1. rujna, Schmidt nije dobio punu podršku za nametanje izmjena Izbornog zakona, pogotovo ne u sadašnje vrijeme predizborne kampanje.

Jedan od bizarnijih zahtjeva izrečenih na prosvjedu u srijedu jest i onaj da se ime “Bosna i Hercegovina” promijeni u “Bosna”. “Hercegovina je pokrajina kao i Dalmacija. Ne kaže se ‘Hrvatska i Dalmacija’, već ‘Hrvatska’. I Turska je promijenila ime, tako ćemo i mi u ‘Bosna’”, rekao je jedan prosvjednik.

 

Komentiraj