Na prosvjedu oporbe u središtu Moskve privedeno 317 prosvjednika i aktivista

Ruska policija je u subotu prije ili za vrijeme održavanja prosvjeda oporbe u središtu Moskve privela 317 osoba, među kojima je bilo i nekoliko prominentnih članova ruske oporbe.

Oporba je ranije najavila prosvjed ispred moskovske gradske vjećnice, koji su vlasti proglasile ilegalnim. Prosvjedi se, objasnili su pripadnici oporbe, održavaju zbog nepravednog isključivanja njihovih kandidata iz sudjelovanja u lokalnim izborima u Moskvi 8. rujna.

Moskovske vlasti tvrde da kandidatima nije omogućeno sudjelovanje u izborima jer nisu prikupili dovoljan broj potpisa, što oporba demantira.

U srijedu je oporbenjaku i velikom kritičaru Kremlja Alekseju Navaljnom, koji je i pozvao na održavanje prosvjeda, određen pritvor u trajanju od 30 dana.

Članovi oporbe Ilja Jašin, suradnik Navaljnoga, Kira Jarmiš, njegova glasnogovornica i ostali aktivisti na društvenim su mrežama jutros objavili da su i oni jutros privedeni.

Istodobno moskovski gradonačelnik Sergej Sobjanin na društvenim mrežama upozorava da će vlasti reagirati vrlo odlučno kako bi se zajamčio javni red i mir.

Kazao je i da se, po informacijama policije, spremaju ozbiljne provokacije koje predstavljaju prijetnju sigurnosti, životima i zdravlju ljudi.

“Pokušaji ultimatuma i nereda neće rezultirati ničim dobrim. U gradu ćemo održati red”, poručio je Sobjanin.

Reuters prenosi da je u središtu Moskve uoči održavanja prosvjeda bila vidljiva pojačana prisutnost policije. Prema nevladinim skupinama na prosvjedu se okupilo više tisuća ljudi.

Po ruskom zakonu, lokacija i vrijeme održavanja ovakvih prosjeda treba biti unaprijed dogovoreno s vlastima, što po navodima Reuters nije bio slučaj kod današnjeg prosvjeda.

Komentiraj