Na prosvjedima u Bjelorusiji uhićeni deseci liječnika

Bjeloruska policija uhitila je u subotu desetke liječnika na neodobrenom prosvjedu protiv predsjednika Aleksandra Lukašenka, izvijestila je organizacija za ljudska prava Viasna.

Viasna je navela imena 65 ljudi, većinom zdravstvenih radnika, koji su uhićeni na prosvjedu koji su organizirali liječnici.

Navodno je bilo uhićenja i na prosvjedima žena protiv bjeloruskog čelnika Lukašenka.

Oporbena čelnica Svetlana Tihanovska, koja je trenutačno u egzilu u Europskoj uniji, pohvalila je liječnike za njihovu hrabru i mirnu akciju i kritizirala je vlasti zbog uhićenja zdravstvenih radnika usred pandemije.

Nekoliko liječnika dobilo je otkaz zbog sudjelovanja u štrajkovima ili prosvjedima, što je Tihanovska također kritizirala rekavši da Lukašenko žrtvuje ljudske živote kako bi ostao na vlasti.

Također je optužila vlasti za skrivanje pravih razmjera epidemije koronavirusa u zemlji. Službeno je Bjelorusija izvijestila u subotu o 997 novozaraženih i tri mrtva od posljedica covida-19. Ukupan broj zaraženih je 105.283 a mrtvih je 1004.

Masovni prosvjedi protiv Lukašenka održavaju se svaki vikend u Minsku već gotovo tri mjeseca nakon predsjedničkih izbora održanih 9. kolovoza za koje prosvjednici tvrde da su bili namješteni.

Tisuće ljudi očekuju se na novim prosvjedima u nedjelju.

Komentiraj