Na privatnoj ceremoniji pokopan John McCain

EPA/JIM LO SCALZO

Američki senator i veteran rata u Vijetnamu John McCain pokopan je na privatnoj ceremoniji u nedjelju na groblju Pomorske akademije SAD-a u Annapolisu u državi Maryland.

McCain je pokopan uz vojne počasti uz svog prijatelja admirala Chucka Larsona, koji je umro 2014.

Republikanski senator i predsjednički kandidat koji je više od pet godina proveo u zarobljeništvu u Vijetnamu, posljednji put je govorio na Akademiji u listopadu prošle godine kada je kadetima poručio da ga je ta škola pripremila za izazove s kojima se kasnije suočio.

McCain je umro 25. kolovoza  u 82. godini života od raka mozga.

Nakon što mu je najprije odana počast u njegovoj Arizoni, lijes s njegovim posmrtnim ostacima bio je postavljen u zgradi Kongresa u petak a u subotu je održana komemoracija u Nacionalnoj katedrali u Washingtonu gdje su govorili bivši predsjednici, demokrat Barack Obama i republikanac George Bush. Članovi obje stranke tijekom komemoracije stajali su uz lijes.

Na ispraćaj nije bio pozvan sadašnji predsjednik Donald Trump koji je subotu proveo u svom golf klubu u Virginiji.

Bivši predsjednici, koji u pobijedili McCaina na izborima na nacionalnoj razini i u stranci, opisali su ga kao ozbiljnog branitelja vrijednosti i časti.

“On je razumio da neka načela nadilaze politiku. Neke vrijednosti nadilaze stranku”, rekao je Obama. “John je vjerovao u poštene argumente i slušanje gledišta drugih”.

“Učinio nas je boljim predsjednicima, kao što je i Senat učinio boljim, kao što je i ovu zemlju učinio boljom”, rekao je Obama.

Veliki dio ispraćaja isplanirao je sam McCain, uključujući i poziv bivšim predsjednicima.

“On je bio častan i uvijek je priznavao da su i njegovi protivnici  bili domoljubi i ljudska bića”, rekao je Bush o svom bivšem stranačkom kolegi.

Komentiraj