NA POZIV OBAME Turska najavila da povlači svoje vojnike iz Iraka

EPA/CHRISTOPHE PETIT TESSON

Turska je u subotu navečer najavila da će “nastaviti” povlačiti svoje vojnike iz Iraka, dan pošto je američki predsjednik Barack Obama telefonski pozvao turskoga kolegu Recepa Tayyipa Erdogana da to učini i tako smiri napetosti.

“Vodeći računa o osjetljivosti iračke strane (…) Turska će nastaviti već započet proces povlačenja vojnika raspoređenih u pokrajini Mosul (sjever)”, objavilo je ministarstvo vanjskih poslova u priopćenju u kojem priznaje “manjak komunikacije” u odnosima s Irakom.

Obama je u telefonskom razgovoru inzistirao na nužnosti da Turska “poštuje suverenitet i teritorijalnu cjelovitost Iraka”, prema izjavi Bijele kuće.

Irak je u utorak zatražio “potpuno povlačenje” turskih snaga sa svog teritorija.

Obama je pozdravio doprinos Turske u vojnoj koaliciji protiv takozvane Islamske dražve (IS).

Turska je prije desetak dana rasporedila 150 do 300 vojnika i dvadesetak oklopnih vozila u logoru Bašika na sjeveru Iraka, a u ponedjeljak je počela djelomično povlačenje. Tvrdi da je tim pojačanjem nastojala zaštititi turske vojne savjetnike koji uvježbavaju iračke vojnike u borbi protiv IS-a koji nadzire Mosul.

Turski MVP u priopćenju priznaje “manjak komunikacije” s Bagdadom i uvjerava “da će nastaviti s iračkom vladom koordinirati svoj vojni doprinos borbi protiv” IS-a.

Komentiraj