HINA/ ua

Na popisu nestalih iz Domovinskog rata u Vukovaru još uvijek 292 osobe

Polaganjem vijenaca kod Spomen obilježja nestalima tijekom velikosrpske agresije u Domovinskom ratu, u vukovarskoj četvrti Borovo naselje u srijedu je obilježen Međunarodni dan nestalih, a kako je istaknuto, s područja grada Vukovara na popisu nestalih još uvijek su 292 osobe.

Obilježavanje Međunarodnog dana nestalih bila je  još jedna prilika da se obitelji nestalih prisjete svojih najmilijih, civila i hrvatskih branitelja,  za kojima tragaju 26 godina.

„Samo s područja Grada Vukovara i danas se na popisu nestalih nalaze 292 osobe dok se s područja Vukovarsko-srijemske županije traga za 450 osoba“, rekla je Manda Patko, predsjednica Udruge roditelja i obitelji zarobljenih i nasilno odvedenih hrvatskih branitelja „Vukovarske majke“.

Govoreći o problemu nestalih predsjednica Udruge djece poginulih i nestalih hrvatskih branitelja Domovinskog rata Sandra Rapčak rekla je kako se tijekom godina na razne načine pokušavala pronaći istina, ali od toga još uvijek nema ništa.

„Pozivamo one koji znaju da kažu istinu, ali, bez rezultata. Istinu znaju oni pored kojih svaki dan prolazimo, pri čemu se puna istina skriva u Srbiji. Ako želimo graditi budućnost moramo riješiti pitanja iz prošlosti“, rekla je Rapčak.

Obilježavanju u Vukovaru nazočio je i dogradonačelnik Vukovara Marijan Pavliček koji je istaknuo kako Republika Srbija još uvijek nije reagirala na konkretni način o  problemu nestalih hrvatskih branitelja i civila, tako da i danas brojne obitelji ne znaju istinu o svojim najmilijima.

„Teško je graditi dobre odnose ako se oni ne baziraju na istini. Očekujemo veću suradnju od Srbije, ali ona i dalje izostaje. Okrenuli smo se budućnosti ali nismo zaboravili niti prošlost“, naglasio je Pavliček.

Međunarodni dan nestalih osoba u Vukovaru organizirali su Udruga djece poginulih i nestalih hrvatskih branitelja Domovinskog rata, Udruga roditelja i obitelji zarobljenih i nasilno odvedenih hrvatskih branitelja “Vukovarske majke” i Savjet za branitelje Grada Vukovara.

Komentiraj