Na području Republike Srpske u ovoj i sljedećoj godini bit će utrošeno oko 35 milijuna eura za obnovu obiteljskih domova, od čega će oko 8 milijuna eura ići za hrvatske prognanike za obnovu 413 kuća, priopćeno je u srijedu iz ministarstva za izbjegle i raseljene osobe.

„U iduće dvije godine ministarstvo za izbjegle i raseljene osobe Republike Srpske provest će projekte ukupne vrijednosti 70 milijuna maraka (oko 35 milijuna eura)“, rekao je ministar Davor Čordaš (HDZ BiH) na sastanku s voditeljicom regionalnog Ureda visokog predstavnika (OHR) u Banjoj Luci Mariannom Berecz.

Pri tome je Čordaš izvijestio o problemima izbjeglica i raseljenih osoba, kao i zajedničkim projektima koje ministarstvo provodi, od regionalnog programa stambenog zbrinjavanja, koji se financira iz donatorskih sredstava, do projekta zatvaranja kolektivnih centara i zamjenskih smještaja putem kreditnih sredstava.

Ministar Čordaš je dodao da će u kroz regionalni program stambenog zbrinjavanja biti izgrađeno oko 1.000 stambenih jedinica.

Iz ministarstva su za Hinu kazali kako se planira obnova 413 obiteljskih domova prognanih Hrvata u vrijednosti 8 milijuna eura.

Od toga najveći broj obiteljskih kuća bit će obnovljen u Derventi – 118, slijedi Bosanski Brod u kojemu će se obnoviti 57 obiteljskih kuća, u Tesliću 37, Doboju 35, Kotor Varoši 30, Banjoj Luci 26.

Kako je navedeno u priopćenju, voditeljica ureda OHR-a u Banjoj Luci zanimala se za spremnost Vlade Republike Srpske da odgovori na eventualni priljev novih migranata. Ministar Čordaš je kazao da bi, u slučaju dolaska većeg vala migranata BiH, morala zatražiti pomoć međunarodnih institucija.

Komentiraj