Na području Osijeka angažirana milijarda kuna investicijskog novca

Na području Osijeka u tijeku su projekti vrijedni više od milijardu kuna, većinom financirani iz EU fondova, a za osječku Urbanu aglomeraciju do 2027. osigurano je 55 milijuna eura, rečeno je u ponedjeljak na sastanku osječkih gradskih čelnika s eurozastupnikom Karlom Resslerom.

Iz Gradske uprave Osijeka priopćeno je kako je sastanak održan u Bruxellesu u sklopu 20. izdanja Europskog tjedna regija i gradova, koje se održava od 10. do 13. listopada.

Osječki gradonačelnik Ivan Radić izvijestio je da su među najvećim projektima modernizacija tramvajske infrastrukture, izgradnja podvožnjaka u Ulici Sv. Leopolda Bogdna Mandića, najsuvremenijeg pročistača otpadnih voda, te izgradnja središnje zgrade u IT parku.

Istaknuo je i kako se povećao iznos za osječku Urbanu Aglomeraciju Osijek, gdje je za 10 jedinica lokalne samouprave, u razdoblju 2021.-2027. godine osigurano ukupno 55 milijuna eura, dok je u prethodnom razdoblju, kada je ova Aglomeracija imala 19 jedinica lokalne samouprave, na raspolaganju bilo 40,6 milijuna eura.

Nastojat ćemo i dalje realizirati što veći broj projekata sredstvima EU fondova, kako bi tako rasteretili gradski proračun, poručio je Radić.

Zastupnik u Europskom parlamentu Karlo Ressler (HDZ) rekao je kako je Osijek srednjoeuropski grad. koji ima naglašenu europsku dimenziju i zbog toga je dobro da je proaktivan u razumijevanju onoga što se događa u središtu Europe.

“U Osijeku svjedočimo snažnom financiranju projekata, koje dolazi iz EU sredstava, a koji u konačnici mijenjaju život građana Osijeka na bolje”, istaknuo je zastupnik u EU Parlementu Ressler.

Ocijenio je da Osijek ima velik potencijal u područjima digitalne i zelene tranzicije.

Među kapitalnim gradskim projektima dogradonačelnik Dragan Vulin istaknuo je i obnovu  i revitalizaciju osječke Tvrđe. Dodao je kako je projekt osječkog IT parka jedinstven u Hrvatskoj jer “spaja zemljišta na kojima poduzetnici mogu ostvariti pravo građenja i središnju zgradu koja će služiti svima, kao konferencijski centar, ali i coworking prostor”.

Do sada je popunjeno osam od devet parcela, a središnja zgrada biti će inkubator i akcelerator za one tvrtke koje već posluju u toj djelatnosti. Osijek je već prepoznat po svom IT sektoru, a cilj nam je daljnje jačanje i širenje tog sektora, zaključio je dogradonačelnik Vulin.

 

Komentiraj