Na početku karijere Elvis je sablažnjavao svojim pokretima

Elvis Aaron Presley rođen je 8. siječnja 1935. u gradiću Tupelo u saveznoj državi Mississippi. Njegovi otac i majka, Vernon i Gladys, bili su siromašni. Otac je radio slabo plaćene poslove ponekad i kao najamni radnik u poljoprivredi, dok je Gladys bila švelja. Obitelj je pri Elvisovu porodu zadesila tragedija. Njegov brat blizanac Jessie Garon rođen je mrtav.

Gladys je Elvisa rodila u skromnoj dvosobnoj kućici u kojoj su živjeli do preseljenja u Memphis, gdje su 1948. krenuli u potrazi za boljim životom. Tada već tinejdžer, Elvis je maturirao u tamošnjoj srednjoj školi Humes. Kao 13-godišnjak počeo je pjevati na crkvenim svečanostima i srednjoškolskim priredbama, a poput svojih vršnjaka slobodno vrijeme često je provodio u prodavaonici ploča. Na Elvisov glazbeni stil najviše su utjecali onodobna pop i country glazba, gospel zborovi koje je slušao u crkvi i crnački R&B.

Elvisov glazbeni uspon počinje 1954. kada potpisuje ugovor s legendarnom izdavačkom kućom Sun Records. Prvu ploču s pjesmama “My Happiness” i “That’s When Your Heartaches Begin” snimio je kao rođendanski dar majci. Svjetsku slavu nije dugo čekao. Već dvije godine kasnije bio je prava senzacija. Njegov jedinstveni stil i zvuk – kombinacija raznih glazbenih utjecaja u originalnoj “mješavini” – bio je potpuno drugačiji od svega što se u to vrijeme moglo čuti, a njegovi nastupi uživo priča za sebe. Sablaznio je javnost karakterističnim erotičnim plesom u kojem je izvijao kukove tako da je dobio nadimak „Elvis the Pelvis“ (kosti zdjelice, karlica).

Komentiraj