Suradnja s budućim mandatarom i Vladom moguća je na programskim načelima, izjavili su u srijedu na Pantovčaku Milan Bandić, predsjednik stranke BM 365 – Stranke rada i solidarnosti, i čelnik Reformista Radimir Čačić nakon konzultacija kod predsjednice Republike Kolinde Grabar-Kitarović.

“Klub zastupnika Koalicije za premijera programski će surađivati s budućim mandatarom i Vladom. Očekujemo završetak razgovora HDZ-a i Mosta, a nakon toga razgovore s budućim mandatarom. Suradnja može biti samo programska”, rekao je Bandić novinarima.

Novinare je zanimalo tko će biti u njegovom klubu, s obzirom da je Koalicija za premijera na izborima osvojila dva mandata, no Bandić ponovno nije htio otkriti tko će to biti, kazavši kako će “biti iznenađenja”.

Čačić je kazao da očekuju, temeljem prijašnjih izjava čelnika HDZ-a Andreja Plenkovića, da će nakon razgovora koji se vode između HDZ-a, Mosta i manjina, uslijediti razgovori s drugim parlamentarnim strankama. “Ako dobijemo jasnu sliku i uvjerenje da su nam programski prihvatljive temeljne odrednice, tada smo apsolutno otvoreni za suradnju”, rekao je.

Bandić je odbacio i nazvao medijskim spinom tvrdnje da Most ne želi da njegova stranka bude dio saborske većine. “To je spin koji vi namećete, ali to nema veze s istinom. Imam šest ‘banki’ i neke informacije. Vjerujte mi, taj spin neće proći”, kazao je Bandić.

 

Predsjednik HSLS-a Darinko Kosor u srijedu je na konzultacijama izvijestio predsjednicu Republike Kolindu Grabar-Kitarović da je dao potpis predsjedniku HDZ-a Andreju Plenkoviću, kojim ga podupire kao mandatara za sastavljanje nove vlade.

“Normalno je da lista koja je dobila najviše mandata zaslužuje formirati novu vladu, a hrvatski su građani zaslužili da je dobiju što prije, kako bi se vlada počela baviti gospodarskim i društvenim reformama”, rekao je Kosor novinarima nakon konzultacija. Smatra kako je “najzdravije” da vladu čine HDZ sa svojim partnerima, među kojima je i HSLS, te Most i nacionalne manjine. “To će biti stabilna vlada od 83 zastupnika”, poručio je.

Upitan vidi li HSLS u novoj vladi, odgovorio je kako njegova stranka neće u vladi sudjelovati s ministrom, ali će iz vlade na odlasku zadržati jednog zamjenika ministra i dva pomoćnika.
Naglasio je kako HSLS-u nije primarni cilj sudjelovati u vladi, već provođenje potrebnih reformi kako bi se povećao BDP i time poboljšao standard građana.

Na novinarsko pitanje traži li HSLS mjesta u javnim poduzećima, kao neke nacionalne manjine, Kosor je odgovorio da oni ništa ne uvjetuju, već žele da “ova agonija prestane i da se prestanemo baviti prepucavanjima i izborima te da vlada počne raditi svoj posao”.

Novinare je zanimalo i kako teku pregovori te hoće li 14. listopada biti sazvana sjednica Sabora, na što je odgovorio da pregovori teku dobro i da je 14. listopada rok do kada se trebaju donijeti odluke. “HDZ, HSLS i partneri su svoje odluke donijeli, a na Mostu i nacionalnim manjinama je da učine uslugu građanima i što prije formiramo novu vladu”, poručio je.

Drago mu je da zastupnici manjina pregovaraju o tome da budu dio vlasti, naglasivši kako je za nacionalne manjine najvažnije potpuno ostvarivanje njihovih prava, a ne hoće li neki njihov dužnosnik biti u nekoj tvrtki ili javnom poduzeću.

 

Nezavisni zastupnik Željko Glasnović u srijedu je nakon konzultacija kod predsjednice Republike Koline Grabar-Kitarović izjavo da će podržati onu Vladu i mandatara koja će modernizirati pravosudni sustav i provesti dekomunizaciju, nezavisni zastupnik Hrvoje Runtić podržat će onu opciju koja će izmijeniti Ovršni zakon, a HDSSB-ov Dragan Vulin kazao je da će biti “konstruktivni” te vidjeti kako će se buduća Vlada postaviti prema Slavoniji i Baranji.

Glasnović je izjavio kako je predsjednici Republike rekao da će podržati svaku opciju koja će modernizirati hrvatsku državu, a to prvenstveno podrazumijeva ustroj pravosudnog sustava koji je, ustvrdio je, sada “totalno neefikasan” te “dekomunizaciju”.

Pod dekomunizacijom misli, objasnio je, na to je sadašnja država vrlo slična bivšoj SFRJ te se ne može očekivati njezina modernizacija i razvoj ako u njoj rade osobe koje su prijetnja nacionalnoj sigurnosti,

Potvrdio je da je razgovarao s HDZ-ovim političkim tajnikom Davorom Ivom Stierom kazavši kako je to bio “diplomatski razgovor” te nije htio govoriti o detaljima.

Upitan hoće li dati potporu šefu HDZ-a Andreju Plenković da bude mandatar Vlade odgovorio je: “Želimu mu sve najbolje. Čovjek je mlad, iskusan, svjetski je čovjek, govori više jezika”.

Nezavisni Runtić kazao je da je njegov uvjet da podrži Plenkovića za mandatara to da dobije jamstva za izmjene Ovršnoga zakona, a vjeruje da će do toga doći.

“Kada dobijem jamstva iz kluba kojem sam pristupio kao nezavisni zastupnik (Most) tad ću odlučiti, ali mislim da ide u tom smjeru”, kazao je te dodao da ga iz HDZ-a na razgovor nitko nije zvao.

HDSSB-ov čelnik Vulin kaže da u ovom trenutku stranka nije nikome dala potporu te da ni s kim nisu razgovarali.

Važan je program vlade i kakav će biti odnos prema Slavoniji i Baranji te koji će biti ministri, dodao je te podsjetio da je HDSSB bio konstruktivan u prošlom sazivu Sabora kada je podržao izbor premijera Tihomira Oreškovića.

Ni sada, naglasio je, neće biti destruktivni, a Slavonija i Baranja bit će im na prvome mjestu.

 

Svi su zastupnici manjina potvrdili da su u tijeku njihovi pojedinačni razgovori s predstavnicima HDZ-a, a zastupnik talijanske nacionalne manjine Furio Radin kazao je da bi sporazum mogao biti postignut “ovih dana”.

Još smo na razini dogovora oko prioritetnih točaka, dodao je.

Zastupnica albanske bošnjačke, crnogorske, makedonske i slovenske nacionalne manjine Ermina Lekaj Prljaskaj rekla je da zastupnici manjina još nikome nisu dali potpis za to da bude mandatar, budući da još uvijek traju razgovori s relativnim izbornim pobjednikom HDZ-om.

Još nismo završili razgovore s HDZ-om i nitko od nas nije dao potpis ikome da bude mandatar, rekla je Lekaj Prljaskaj.

“Kad završe razgovori onda ćemo dati potpis mandataru”, dodala je te kao pozitivne opisala razgovore koje predstavnici manjina vode s HDZ-om.

“Razgovori idu dosta pozitivno”, rekla je te izrazila nadu da će sve biti brzo gotovo.

U ovom trenutku traju razgovori svakog od predstavnika nacionalnih manjina zasebno s HDZ-ovim predstavnicima o specifičnim pitanjima svake od manjina, a zastupnik češke i slovačke nacionalne manjine Vladimir Bilek i zastupnik romske i još 11 nacionalnih manjina Veljko Kajtazi izrazili su zadovoljstvo razgovorima oko općeg sporazuma s manjinama, koji je tome prethodio.

Kajtazi je na pitanje novinara rekao i kako očekuje da će “manjinci” svoj potpis za mandatara Vlade dati “za iduće konzultacije”.

Zastupnik mađarske nacionalne manjine Robert Jankovics vjeruje da će biti formirana Vlada koju će činiti ljudi iz HDZ-a i Mosta, a potvrdio je da je predsjedniku HDZ-a Andrej Plenkoviću ponudio nekoliko stručnjaka iz reda mađarske nacionalne manjine kako bi svojim znanjem pomogli “na operativnoj razini”.

Komentiraj