Na programu ovogodišnjeg 16.  Liburnia Film Festivala u Opatiji su 18 hrvatskih dokumentarnih filmova u konkurenciji za sedam festivalskih nagrada, među kojima pet svjetskih i dvije hrvatske premijere, najavljeno je na konferenciji za novinstvo u Rijeci u petak.

Glavni program festivala odvijat će se na Ljetnoj pozornici u Opatiji od 20. do 24. kolovoza, a prateći sadržaji u opatijskoj Villi Antonio.

Svjetske premijere su “Bebe Na Vole” o indie-blueseru Adamu Semijalcu Vladmira Gojuna, “Lijek” Ane Opalić o odnosu autorice sa svojom majkom, kratkometražni film “Meso” Elvisa Lenića o značenju mesa kao prehrambene namirnice danas, “Zabava” Bojana Mrđenovića s osobnim viđenjem Zrća te film Nike Obučine o birokratskoj borbi bivšeg radnika tvornice Kamensko za zadržavanje stana “Neželjeni stanar”, kazala je izvršna direktorica festivala Jelena Androić.

Hrvatske premijere su hrvatsko-nizozemska koprodukcija “90 sekundi u Sjevernoj Koreji” Ranka Paukovića i “Okupirani bioskop” srepske redateljice Senke Domanović, nastao u koprodukciji s hrvatskim Nukleus filmom.

Androić je iz programa izdvojila još i filmove “Chriss the Swiss”, redateljice Anje Kofmel koji je pobudio pažnju u Hrvatskoj i u kojemu se autorica bavi istraživanjem smrti svog ujaka kao sudionika međunarodne postojbe na početku Domovinskog rata, film “Srbenka” Nebojše Slijepčevića, koji dokumentira postupak nastanka kazališne predstave “Aleksandra Zec” u Rijeci te mladu glumicu i njezino mjesto u društvu kao pripadnice nacionalne manjine, “Dani ludila” Damjana Nenadića, film Igora Bezinovića “Lovettovi” o paru koji zarađuje seksom pred web kamerama, ekperimentalni dokumentarac Leona Rizmaula “Zaboravljeni u stroju” i “Josipa, volim te” Jadranke Cicvarić Šiftar i Senada Zemunovića.

Među humorističnim filmovima ove godine su na programu “Slatko od ništa” Borisa Mitića u čijem nastanku su sudjelovala 62 direktora fotografije sa svih strana svijeta a narator je Iggy Pop, film Vlatke Vorkapić “Pusti Dobre, pusti” o posadi vodonosca na Jadranu i “Precijenjena dramaturgija” Sunčice Ane Veldić.

Član produkcijskog tima Ivan Lučić naveo je da je moto ovogodišnjeg festivala “Gledaj glasno”, a da se to odnosi na nužnost medijskog opismenjavanja građana i “glasnog gledanja” u današnje vrijeme opće društvene regresije. Događa nam se da se podižu tužbe protiv znanstvenika zbog njihova znanstvenog djelovanja i da se ukidaju prava stečena još prije stotinu godina, rekao je Lučić.

O nagradama će odlučivati međunarodni festivalski žiri a svog favorita će odabrati i publika.

U sklopu festivala su i radionice za djecu te za mlade te svakodnevni popodnevni razgovori o filmovima u Villi Antonio.

Komentiraj