Na Orahovačkom jezeru završio ljetni festival Ferragosto JAM

Filip Bušić i Samir Cerić Kovačević

Nakon puna četiri festivalska dana i završnog tuluma do ranih jutarnjih sati u nedjelju, na Orahovačkom jezeru završio je 11. Ferragosto JAM.

Ljetni festival koji u kontinentalnoj Hrvatskoj usred sezone okupi više od 10 tisuća ljudi trajao je dan dulje nego prethodnih godina, a uz mega zvijezde kao što su: Hladno pivo, Darko Rundek, TBF, Jinx, Tram 11, PipsChips&VideoClips, Let 3, Stoka i mnoge druge proslavio je ulazak u drugo desetljeće u svom najraskošnijem izdanju.

Kupanje i ležerno druženje uz jezero, kampiranje u zelenilu podno Papuka i lineup skrojen isključivo od jakih snaga domaće i regonalne glazbe privukao je mlade iz svih krajeva Hrvatske, čak i s Primorja, a sve više pristižu i susjedi iz Bosne i Hercegovine te Srbije.

Bombastično otvorenje u srijedu priuštilo je ‘Hladno pivo’ s čak dva odsvirana koncerta, Old School setom vratili su u prošlost s ranim hitovima te Greatest Hits setom kao sjajnim presjekom bogate karijere. Euforija koju je već prvog dana izazvao duo ‘Krankšvester’ dokaz je da ih se s pravom svrstava u sam vrh hip hop scene kao neupitnu senzaciju. Bezvremenski ‘Jinx’ i ‘Zabranjeno pušenje’ koji su nastupili u četvrtak mamac su za sve generacije, dok traperi ‘High5’ potvrđuju sve izraženiju popularnost među mladima u regiji.

Udarni dani, petak i subota, s čak četiri pozornice u pogonu, donijeli su žanrovsku raznolikost kakva festival prati od samih početaka. Na akustičnom, tzv. Izštekanom Stageu istaknuli su se Maja Posavec i ‘Mangroove’, a kulminacija pozornice u šumskom okruženju dogodila se u subotu uz dobro raspoloženu divu Zdenku Kovačiček i repera Stoku koji je pred nikad krcatijim i oduševljenim auditorijem ove dnevne pozornice izveo hit predstavu ‘Stara škola kreka – iz tame u svjetlo’.

Nagrađivani electro jazz sastav ‘Chui’, ugošćen na DobroJutro pozornici koja pokriva elektronske izvođače, uklopio se svojim virtuoznim i hipnotizirajućim izričajem, a među DJ setovima koji su plesače držali do ranih jutarnjih sati, ovacije je izazvao već spomenuti Stoka u svom furioznom rap nastupu.

Na glavnoj pozornici priliku su dobili i mladi bendovi u usponu poput ‘Svemirka’, underground institucija ‘Gužva u 16-ercu’ te MC carica Sassja, a u top terminima “prvi na liniji do najvećih“ ugošćeni su sve popularniji bendovi ‘Mašinko’ i ‘She Loves Pablo’ koji u zavidnoj formi pred mnogobrojnom publikom dokazuju da se scena izvan mainstreama itekako razvija i cvjeta.

Vrhunac festivala označili su apsolutni vladari na ovim prostorima – legenda Darko Rundek s ekipom koji je svojim Apocalypso Now setu očarao prisutne, hip hop institucija ‘Tram 11’ i maheri rima ‘Bolesna braća’, najzagrebačkiji bend ‘PipsChips&VideoClips’ i simbol Splita ‘TBF’ te riječki osebujni rockeri ‘Let 3’ koji su se spektakularnim nastupom u užarenoj atmosferi savršeno uklopili u ovacije publike i uveli najveći slavonski festival u drugo desetljeće postojanja.

Komentiraj