FaH

Na obljetnicu ustanka u Srbu dolaze i Keleminčevi pravaši

U Srbu će se danas obilježiti 75. obljetnica antifašističkog ustanka kojoj će prisustvovati članovi Srpskog narodnog vijeća i Saveza antifašističkih boraca i antifašista. Svečanost će pokušati omesti predsjednik Autohtone hrvatske stranke prava (AHSP) Dražen Keleminec, kojemu prijeti uhićenje jer mu je sud zabranio da šest mjeseci dolazi u Srb.

Nakon što je policija uklonila njihov šator u Srbu, članovi stranke najavili su povratak i pozvali sve članove i pristaše stranke na prosvjed.

Podsjetimo, podno spomenika ustanku članovi A-HSP-a postavili su šator u znak prosvjeda zbog proslave obljetnice.

Na svečanosti će, uz ostale, govoriti bivši predsjednik Republike i počasni predsjednik SABH-a Stjepan Mesić, predsjednik Antifašističke lige Zoran Pusić i predsjednik SNV-a Milorad Pupovac.

U najavi skupa, SNV konstatira kako je “sasvim jasno da su partizani bili pokretači i glavna snaga ustanka”, koji je bio “jedini izlaz za srpsko stanovništvo Like, kojem je prijetilo potpuno fizičko uništenje”.

“Unatoč nespornim zločinima koje su počinile četničke formacije i dio partizanskih snaga, ne može se osporiti činjenica da je ustanak u Srbu 27.7.1941. postavio temelje antifašističke borbe u Hrvatskoj”, navodi se u najavi skupa.

Komentiraj