Blokiranje iranskog nuklearnog sporazuma u američkom Kongresu ubrzalo bi put Irana prema nuklearnom oružju, upozorio je američki predsjednik Barack Obama, a državni tajnik John Kerry rekao je da na važnost sporazuma upozorava i komemoracija u četvrtak na 70. godišnjicu bačene atomske bombe na Hirošimu.

Obama je u govoru na American University snažno nastojao pridobiti Kongres da ne blokira sporazum od 14. srpnja sklopljen sa šest svjetskih sila kojim Iran ograničuje svoje nuklearne aktivnosti u zamjenu za ukidanje sankcija.

 

  • Obama je dodao da komemoracija u Hirošimi ističe koliko je važna suradnja SAD-a s drugim zemljama, posebice s Rusijom, da smanji broj postojećeg nuklearnog oružja.

 

 

Ako Kongres blokira sporazum ubrzat će put Teherana do razvoja bombe i teško narušiti vjerodostojnost Sjedinjenih Država, rekao je Obama u srijedu.

Treba jasno kazati da je “stojimo pred izborom između diplomacije ili nekog oblika rata. Možda ne sutra, možda ne za tri mjeseca od danas, ali ubrzo”, rekao je Obama.

Američki državni tajnik John Kerry pratio je u Kuala Lumpuru ceremoniju komemoracije u Hirošimi i rekao da ona upozorava na važnost nuklearnog sporazuma s Iranom.

“To je vrlo, vrlo snažno podsjećanje ne samo učinka rata i danas na narode i zemlje već i naglašava važnost sporazuma koji smo postigli s Iranom kako bismo smanjili mogućnost da bude više nuklearnog oružja”, rekao je Kerry.

Dodao je da komemoracija u Hirošimi ističe koliko je važna suradnja SAD-a s drugim zemljama, posebice s Rusijom, da smanji broj postojećeg nuklearnog oružja.

Bijela kuća pritišće zastupnike u Kongresu da podrže sporazum s Iranom čim se vrate s godišnjeg odmora, a s obzirom da je oporba potrošila milijune na upozorenja protiv sporazuma, Obama poziva javnost da kontaktira svoje zastupnike u Kongresu i zatraži od njih da glasaju za taj tekst.

Kongres ima rok do 17. rujna da izglasa sporazum s Iranom.

Komentiraj

PREKOFaH
Podijeli objavu
Prethodni članakCRNA SVAKODNEVICA: 6 mrtvih u talibanskom napadu
Sljedeći članakATP Washington: Poraz Karlovića
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.