Na obali Tasmanije oko tristo nasukanih bjelogrlih dupina čeka spas

Unsplash/Bertrand Borie

Oko tristo bjelogrlih dupina se nasukalo na pješčanoj plaži u regiji Zapadna obala Tasmanije. Morski sisavci su ušli u veliku lagunu i nalaze se u blizini grada, luke i poznatog turističkog odredišta Strahan i mjesta Macquarie Heads na drugoj obali zaljeva. Ističe se kako se u vrhu zaljeva i luke nalaze dva velika jata, koja su očito izgubila orijentaciju.

Dupinima ne preostaje ništa drugo nego čekati daljnje napore spasilačkih ekipa, kako bi mogli nastaviti svoj migracijski put. Mediji ističu kako je ova akcija postala “utrka s vremenom”.

Pilot helikoptera, Dave Paton, otkriva kako mu je ovo prvi puta da sudjeluje u akciji spašavanja dupina. Nic Deka iz vladine organizacije za upravljanje zaštićenim područjima Tasmania Parks and Wildlife Service napominje da se još točno ne zna zdravstveno stanje životinja, imaju li neku bolest.

Za tridesetak životinja više nema spasa, jer ih je morska struja izbacila na obalu i ne pokazuju znakove života. Iako su nasukavanja dupina na ovom području uobičajena i često ovise o godišnjem dobu i meteorološkim prilikama, ovo je jedno od najvećih nasukavanja u zadnjih nekoliko desetljeća.

Spasilačke i dežurne službe, organizacije za zaštitu životinja čekaju prvu veću plimu kako bi što veći broj dupina usmjerili prema otvorenom moru.

Komentiraj